Aantal ongevallen fors gedaald door massaal thuiswerken na Corona-uitbraak

LOOSDRECHT, 24 maart 2020 - Het aantal verkeersongevallen op Nederlandse wegen is de afgelopen weken flink gedaald. Op sommige dagen is zelfs sprake van een halvering vergeleken met dezelfde dag enkele weken geleden.

De trendlijn met het dagelijkse aantal P2000-meldingen voor aanrijdingen en ongevallen waarbij gewonden vallen, vertoont sinds 10 maart een significante daling, zo blijkt uit data van Alarmeringen.nl. Op die dag werd inwoners van de provincie Brabant opgeroepen om waar mogelijk thuis te blijven. Sinds die oproep werd uitgebreid naar de rest van het land, is een verdere en consistente daling zichtbaar.

De data van alarmeringen.nl laat zien dat er over de hele linie, zowel op snelwegen als binnen de bebouwde kom, minder ongevallen plaatsvinden. Daar waar bijvoorbeeld op maandagen eerder dit jaar gemiddeld 124 incidenten werden gemeld, is dat nu gedaald tot 85 stuks vorige week en 56 deze week.

Gemiddeld per dag vonden er in januari en februari grofweg 120 ongevallen per dag plaats, terwijl dat in maart gedaald is tot net iets meer dan 95. Als er enkel gekeken wordt naar de afgelopen 5 dagen, dan is dat aantal zelfs gedaald tot gemiddeld nog geen 54.

Voor deze analyse is gekeken naar alle meldingen in de periode 1 januari tot en met 23 maart 2020 waarbij enkel meldingen zijn geteld die aan ongevallen verwante trefwoorden bevatten. Meldingen aangaande oefeningen, testmeldingen en vervallen inzetten zijn waar mogelijk buiten beschouwing gelaten. Bovendien is maximaal 1 melding per dag en uur per straat meegeteld.