Nathalie Smeets wint Ien Dales Integriteitsaward 2019 in Nederland

18 april 2019 16:49
Bron: Politie.nl

Vandaag werd tijdens een groot landelijk integriteitscongres bekend dat Nathalie Smeets, voormalig hoofd Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK), de Ien Dales Integriteitsaward 2019 heeft gewonnen. Deze onderscheiding van het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP), werd aan haar toegekend omdat zij volgens de jury ‘een voortrekkersrol heeft vervuld in het behouden en bevorderen van de integriteit van de politieorganisatie.’ Ze heeft dat volgens de onafhankelijk jury gedaan op een tastbare en, voor de dagelijkse praktijk van elke politieman of politievrouw, pakkende manier. De jury heeft daarbij vooral gelet op vakmanschap, beroepstrots, bevlogenheid, rolmodel zijn voor anderen, innovatie en inventiviteit.

Achtergrond award

De Ien Dales Integriteitsaward wordt om de twee jaar uitgereikt. De award is vernoemd naar voormalig minister van Binnenlandse Zaken mevr. Drs. C.I. Dales. Zij had integriteit hoog in het vaandel staan. De award gaat naar iemand die zich op meerdere vlakken heeft onderscheiden op het thema (bevorderen van) integriteit in zijn of haar werkzaamheden. Lees hier het juryrapport 2019 en het persbericht van het CAOP en de daaraan verbonden Stichting Ien Dales Leerstoel.

Reactie Nathalie Smeets

Nathalie is blij met het winnen van deze prijs: 'Deze prijs voelt als erkenning. We zijn met de goede dingen bezig.  Samen met het team hebben we de afgelopen jaren heel hard gewerkt en mooie dingen gerealiseerd, zoals de theatervoorstelling 'Rauw.' Die voorstelling is een persoonlijk hoogtepunt in mijn missie om integriteit binnen het korps verder te brengen. Integriteit is bij uitstek een onderwerp waar hart en hard elkaar raken. Een dossier waar we oog moeten hebben voor elkaar, voor wie we zijn, maar ook niet moeten vergoelijken, ongemak moeten durven voelen, nieuwsgierig zijn naar de ander en elkaar durven aanspreken. '

Reactie korpschef Erik Akerboom

Volgens korpschef Erik Akerboom is deze onderscheiding dik verdiend: ‘Ik ben trots op deze prijs voor Nathalie en haar team. Het is terecht dat Nathalie en het VIK team korpsstaf erkenning krijgen voor hun inzet op dit voor de politie zo belangrijke onderwerp. Zij hebben dat altijd op een heel eigen en bevlogen manier gedaan, met oog voor en vanuit de behoefte van de collega’s. Dat is gezien door de jury en is bijzonder in een organisatie waar flinkheid het nog al eens wint van kwetsbaar durven zijn en dillema’s durven delen.'

Initiatieven

Nathalie werkte sinds de vorming van de Nationale Politie aan verschillende initiatieven om de integriteit in het professioneel handelen van politiemedewerkers verder te versterken. Hiervoor heeft zij onder andere een toolkit preventie laten ontwikkelen. Daarmee kunnen leidinggevenden en medewerkers het goede gesprek over integriteit voeren. Onderdeel van de toolkit zijn dilemmafilmpjes die bekroond zijn met de Gouden Reiger voor makers van films in opdracht met een duidelijk doel voor een specifieke doelgroep. Veel politiemedewerkers ervaren haar aanpak volgens de jury als ‘verfrissend’.

Eind 2017 nam zij het initiatief voor de komst van de theatervoorstelling ‘Rauw’ voor de politieorganisatie. In de voorstelling gaat het over de betekenis van integriteit voor de medewerker persoonlijk, over de betekenis van zijn of haar rol in de samenleving en over de effecten van het werk op het persoonlijke leven. De kracht van de voorstelling is dat veel belangrijke thema’s aan bod komen, zoals integriteit en diversiteit. Inmiddels is de vorstelling door ruim 12.000 vooral collega’s en ook familieleden en relaties gezien. Op 19 maart 2019 vond de 100ste voorstelling plaats.

Nathalie werkt sinds januari 2019 als Hoofd bedrijfsvoering van het Politiediensten- centrum. Lonneke Soudant blijft als hoofd VIK zich onverminderd inzetten voor het behouden en bevorderen van de integriteit van de politieorganisatie.

Drenthe Anderen

Organisatie
  • 209ef22bbbc89f9de7fcf489cd6b7dd6