Hulpdiensten in Flevoland zien explosieve stijging van het aantal steekpartijen

Foto: Inter Visual Studio (Archief)

21 september 2020 13:00
Bron: 112 Flevoland

Hulpdiensten moeten steeds vaker in actie komen in verband met een steekpartij. Dit jaar werd er al bijna 750 keer gealarmeerd voor een steekincident, waarvan 28 keer in provincie Flevoland.

Het aantal steekpartijen in Flevoland is dit jaar verhoudingsgewijs explosief gestegen. In totaal werden er in de eerste acht maanden van dit jaar dus 28 steekpartijen gemeld voor de Flevolandse provincie. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 4, een stijging van 600 procent, zo blijkt uit data van Alarmeringen.nl.

Er zijn slechts twee provincies waar het aantal gemelde steekincidenten is gedaald (Limburg en Noord-Holland). In alle andere provincies is sprake van een stijging, waarbij de provincies Utrecht en Flevoland er met kop en schouders bovenuit steken. Hier steeg het aantal met respecievelijk 700 en 600 procent.

Voor heel Nederland werd in de eerste acht maanden van dit jaar werd al 744 keer een alarmeringen via P2000 verzonden in verband met een steekpartij. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 'slechts' 572, een stijging van ruim 30 procent.

Voor heel 2019 kwam de teller uit op 948, waardoor 2020 verhoudingsgewijs op een nieuw record lijkt af te stevenen. Hoewel er in sommige provincies een daling is te zien, is er over de hele linie een fikse stijging te zien, waarbij in sommige plaatsen zelf een extreme stijging is te zien.

Zo steeg in de plaats Groningen het aantal steekpartijen waarvoor via P2000 een melding werd uitgestuurd tot 17, ruim drie keer meer dan de vier meldingen in de eerste acht maanden van 2019.

Bekijk alle beschikbare data, inclusief de data per plaats, in het dossier Steekpartijen.