Lelystad - Mannen gearresteerd voor ondermijnende criminaliteit

13 maart 2017 14:14
Bron: Politie.nl

Op maandag 13 maart heeft de politie twee mannen aangehouden die worden verdacht van meerdere strafbare feiten vanaf 2013. Het gaat om oplichting, faillissementsfraude, bedrieglijke bankbreuk en verduistering. Hiermee hebben zij het vertrouwen in het financiële en handelsverkeer ernstig ondermijnd.

De verdachten, een 33-jarige en een 45-jarige inwoner van Lelystad, werden vandaag aangehouden na doorzoekingen op tien locaties in Flevoland, zowel in woningen als in bedrijfspanden.

De politie kwam de verdachten op het spoor bij een onderzoek naar faillissementsfraude waarvan uitzendbureau HABE als verdachte werd aangemerkt. Hiervan was aangifte gedaan door de curator die door de rechtbank te Lelystad was aangesteld inzake het faillissement van dit uitzendbureau. Op 10 februari 2015 werd HABE door de rechtbank te Lelystad failliet verklaard. De curator heeft later aangifte gedaan wegens bedrieglijke bankbreuk en het niet volledig inlichten van de curator.
Meerdere strafbare feiten
Uit het onderzoek naar deze faillissementsfraude volgde een sterke verdenking dat de verdachten ook bij faillissementen en faillissementsfraude van andere bedrijven betrokken zijn. Bij deze praktijken werden meerdere bedrijven voor tonnen opgelicht. Ook worden de mannen verdacht van het plegen van andersoortige oplichtingen, onder andere door onder een valse identiteit goederen te bestellen en na levering te verduisteren. Vermoedelijk zijn deze goederen weer aan derden verkocht.

Het onderzoek, dat in opdracht van het Openbaar Ministerie en in samenwerking met de Belastingdienst en de gemeente wordt uitgevoerd, gaat onverminderd door. De twee verdachten zullen naar verwachting donderdag 16 maart worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Ondermijnende criminaliteit
Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. De kapper of de telefoonwinkel waar je nooit iemand naar binnen ziet gaan en andere zaken die niet pluis zijn.

Het gaat om fraude, witwassen, georganiseerde hennepteelt, heling, mensenhandel en andere vormen van criminaliteit. Activiteiten waardoor de maatschappij verzwakt en ontwricht. We kunnen deze problemen alleen in gezamenlijkheid aanpakken. Dus samen met overheden, private partijen en burgers.

Uw waarneming kan heel waardevol zijn. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt?  Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel dan 0800 -7000. Meer informatie over ondermijning: https://www.politie.nl/themas/ondermijning.html

Flevoland Lelystad

  • 8f3245ea47422faf8b3e89897b6513ca