Drachten - Vuurwapen aangetroffen na melding ongeval

22 maart 2017 12:57
Bron: Politie.nl

De politie heeft dinsdagavond een vuurwapen in beslag genomen aan het Paradijske. Er was een melding binnengekomen dat daar iemand met de scooter onderuit was gegaan.

In deze straat troffen agenten een man aan naast een scooter. Hij was niet aanspreekbaar en is met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De man, een 37-jarige inwoner van Drachten, bleek een geladen pistool bij zich te hebben. Ook had hij diverse soorten drugs bij zich, pillen en vermoedelijk GHB. Die zijn in beslag genomen.
In het ziekenhuis is een bloedproef genomen om vast te kunnen stellen of de bestuurder onder invloed was van drugs. De politie verhoort verdachte zo gauw hij daartoe in staat is. Dit verhoor betreft het ongeval, bezit en eventuele handel in drugs, en het in beslag genomen vuurwapen.
Onderzoek vuurwapen
Het pistool wordt volgens een vaste procedure nader onderzocht. Dat gebeurt door deskundigen van de politie, forensisch specialisten op het gebied van wapens, munitie en explosieven. Zij kijken of de herkomst van het wapen is vast te stellen en of het als vermist of gestolen is opgegeven.

Ook wordt een zogeheten hulsbodemvergelijkingsonderzoek gedaan. Dan wordt in een laboratoriumopstelling een proefschot gegeven met het wapen. Daarna zijn er hele specifieke kenmerken op de patroonhuls te vinden die uniek zijn voor dit wapen. Die gegevens worden vergeleken door een geautomatiseerd systeem, genaamd ?IBIS?, met gegevens uit in een internationale databank, om zo na te gaan of dit wapen eerder is gebruikt bij een gepleegd misdrijf. Dat geldt specifiek voor schietincidenten waar geen wapen bij is aangetroffen.

Wapenbezit verhoogt de kans op ongelukken en geweld. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om wapens te bezitten of te gebruiken. Alleen sportschutters of jagers mogen bepaalde wapens gebruiken; als zij over de juiste vergunning beschikken en zich houden aan de regels van de Wet wapens en munitie. In alle overige gevallen is wapenbezit en -gebruik strafbaar.
Op deze pagina leest u welke regels er gelden, hoe u een wapen- of jachtvergunning aanvraagt en waar u wapens kunt inleveren.

 

Friesland Drachten

  • 2d0f4907651598bb92e9fea2889ebcb8