Metaaldieven op heterdaad aangehouden in Driebergen, Alphen aan de Rijn

Foto: politie.nl

23 september 2019 13:56
Bron: Politie.nl

De politie heeft maandag 23 september in Alphen aan de Rijn zes mannen aangehouden nadat ze op heterdaad werden betrapt bij de diefstal van metalen op een bedrijfsterrein. De mannen met leeftijden tussen de 22 en 41 jaar hebben allen geen vaste woon- of verblijfplaats en de Bulgaarse nationaliteit. Twee van hen zijn op 13 september ook al eens aangehouden voor metaaldiefstal.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid konden de mannen aanhouden op het moment dat ze in twee busjes het terrein van het metaalbedrijf verlieten. De busjes lagen vol met metalen. Bij nader onderzoek bleek dat het toegangshek van het bedrijf was opengebroken.

Water

De agenten waren ter plaatse gekomen nadat ze eerder één van de bussen in de omgeving hadden zien rijden. Deze bus was namelijk op 13 september in Vlaardingen al betrokken bij een diefstal van metaal. Toen zijn na een korte achtervolging, twee personen aangehouden nadat ze er vandoor gingen. Eén van hen had zich in het water verstopt. Dat was een 32-jarige Bulgaar op wiens naam de bus geregistreerd staat. In de bus werden metalen aangetroffen die bij het Vlaardingens bedrijf gestolen waren. Deze verdachte is na verhoor met een dagvaarding weer op vrije voeten gesteld. De tweede verdachte kon niet aan de bus gelinkt worden en op vrije voeten gesteld.

De twee Bulgaren die in Vlaardingen zijn aangehouden bevonden zich nu ook weer onder de verdachten. Beide bussen zijn in beslag genomen en nader onderzoek volgt.

Mobiel banditisme

Mobiel banditisme is een fenomeen waarbij rondreizende, internationale groepen criminelen zich bezighouden met (gewelddadige) delicten, zoals diefstal, overvallen en inbraak. Deze rondtrekkende daders zijn vaak tijdelijk in een land, gaan professioneel te werk en hebben als doel om in korte tijd zoveel mogelijk buit te maken. Deze vorm van criminaliteit maakt gebruik van een breed vertakt (sociaal) netwerk en heeft grote gevolgen voor de slachtoffers en veroorzaakt aanzienlijke economische schade.