Apeldoorn, Harderwijk, Putten - Negen inbrekers aangehouden

14 november 2016 17:30
Bron: Politie.nl

Afgelopen week heeft het woninginbrakenteam in Apeldoorn negen verdachten aangehouden voor diverse woninginbraken in Apeldoorn en op de Veluwe, en een kassagreep bij een cafetaria in Apeldoorn.

Het woninginbrakenteam heeft afgelopen week extra geïnvesteerd in het aanhouden van meerdere verdachten die bijvoorbeeld naar aanleiding van een DNA-hit of vingerafdruk in beeld waren gekomen voor een inbraak. Politieagenten van team Apeldoorn en de Veluwse teams hielpen het woninginbrakenteam hierbij. Zeker nu de donkerste periode van het jaar aangebroken is, probeert de politie inbrekers die dankzij sporenonderzoek in beeld komen voor een inbraak snel aan te houden, zodat ze de komende tijd hopelijk niet opnieuw inbreken.
Kracht van sporenonderzoek
De politie investeert op verschillende manieren fors in het oplossen en terugdringen van het aantal woninginbraken. Zo doet de politie na elke woninginbraak uitgebreid sporenonderzoek. Hiermee kunnen inbrekers die niet op heterdaad worden betrapt bijvoorbeeld via hun DNA, vingerafdrukken of schoenafdrukken weken, maanden of zelfs jaren na een inbraak alsnog aangehouden worden.

Wilt u meer weten over wat ú kunt doen om de kans dat er bij u wordt ingebroken te verkleinen? Lees hier meer. 
Opgeloste zaken
Bij een inbraak in een woning in Apeldoorn bleken de vier inbrekers te zijn gefilmd. Na verspreiding van de beelden binnen de politie werd de identiteit van twee van de vier verdachten bekend. Bij aanhouding van deze twee verdachten in hun woning in Ede zag de politie een andere man in de woning die sterk leek op één van de nog niet geïdentificeerde verdachten. Bij nader bekijken van de beelden bleek het inderdaad te gaan om een verdachte die ook bij de woninginbraak betrokken was. Ook deze verdachte is als laatste vandaag aangehouden. De verdachten zijn drie mannen van 25, 28 en 34 uit Ede.

Een andere inbraak in Apeldoorn is opgelost dankzij een DNA-hit met een verdachte. Deze 47-jarige man uit Arnhem bleek al vast te zitten in verband met andere strafbare feiten en is nu ook verhoord over de Apeldoornse inbraak.

Een 34-jarige vrouw uit Apeldoorn kwam in beeld als verdachte toen zij een gestolen telefoon probeerde te verkopen bij een winkel. De telefoon werd geregistreerd in het opkopersregister, waarna duidelijk werd dat de telefoon gestolen was bij een woninginbraak. De vrouw werd aangehouden voor heling en bleek de telefoon zelf gestolen te hebben.

Een 20-jarige man uit Meppel kwam ook dankzij DNA-hits in beeld als verdachte van zowel een woninginbraak in Beekbergen als een diefstal met geweld bij een cafetaria aan de Scheldestraat in Apeldoorn in februari van dit jaar. De dader zat die dag al een tijdje als klant in het café-gedeelte van de zaak. Op enig moment, toen de eigenaresse even iemand anders wilde helpen, greep hij onverwacht het geldkistje van achter de toonbank weg. De eigenaresse probeerde dit nog te verhinderen, maar kreeg een duw van de man, die er met het kistje vandoor ging.

Aangetroffen vingerafdrukken gaven de doorslag in het onderzoek naar woninginbraken in Putten en Harderwijk. Een 19-jarige man uit De Meern kwam via deze weg in beeld voor de inbraak in Putten en twee mannen van 21 uit Harderwijk zijn aangehouden op verdenking van het plegen van een woninginbraak in Harderwijk. Bij de Harderwijkers zijn diverse gestolen spullen aangetroffen - waaronder een laptop, telefoon en horloge - die bij de inbraak in Harderwijk gestolen bleken. Deze spullen zijn in beslag genomen en al teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

De politie is nog bezig om alle andere betrokken gedupeerden te informeren over de aanhoudingen die verricht zijn. De verdachten zijn verhoord en de politie maakt proces-verbaal tegen hen op.