Kijktip: Quote 500-bende in Misdaadcollege in Den Haag

Foto: politie.nl

11 juni 2019 12:14
Bron: Politie.nl

Het oprollen van de Quote 500-bende staat dinsdagavond 11 juni vanaf 21.25 uur op NPO1 centraal in het programma Misdaadcollege. Dit programma, opgenomen in de oude koepelgevangenis in Arnhem, besteedt aandacht aan in totaal vier misdaadzaken die landelijk veel aandacht kregen.

De politie-eenheid Den Haag kreeg deze inbrekersgroep in 2012 in het vizier. Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat de bende de Quote 500, een lijst met de vijfhonderd rijkste Nederlanders, gebruikte als ‘inspiratiebron’ om te kijken waar ze zouden toeslaan.

Vijftien aanhoudingen

Op 2 oktober 2012 deden agenten zoekingen in elf woningen en hielden in totaal zes vrouwen en negen mannen aan. Uit het daarop volgende rechercheonderzoek bleek al snel dat deze groep personen kon worden gelinkt aan meerdere inbraken in het hele land. De totale buit liep naar schatting in de miljoenen.

Werk- en celstraffen

De rechtbank legde de hoofdverdachten, afkomstig uit de Haagse Spoorwijk, uiteindelijk celstraffen op die opliepen tot zes jaar. In hoger beroep kregen de hoofdverdachten later een lagere straf opgelegd. Veertien anderen kregen straffen opgelegd die varieerden van een werkstraf tot veertien maanden celstraf.

Op 18 juni wordt de reeks Misdaadcolleges afgesloten. In die laatste uitzending staat de zaak van de Utrechtse serieverkrachter centraal.