Arnhemse terreurverdachte vrij

Foto: ANP

26 november 2018 15:50
Bron: ANP

Een van de zeven terreurverdachten die eind september werden opgepakt, is weer op vrije voeten. De 18-jarige man uit Arnhem is maandag door de officier van justitie in vrijheid gesteld. Hij blijft wel verdachte in de zaak. De andere mannen blijven vastzitten.

De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen een terreuraanslag plegen op een evenement met kalasjnikovs en bomvesten. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten vond de politie onder meer aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten en 100 kilo kunstmest, mogelijk voor het maken van een autobom.

Maandenlang onderzoek

Drie van de verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ze werden opgepakt na een maandenlang onderzoek, dat begon met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Deze Hardi N. is in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar Islamitische Staat actief was.

Op 10 januari vindt de eerste, niet-inhoudelijke zitting van de strafzaak plaats. Dat gebeurt in de rechtbank in Rotterdam.

Laatste update: 28 februari 2019 09:21

Gelderland Gelderland Midden Wapenbezit
  • d1a8bafa6058a7d109b8f4af9c376087