Lingewaard herbouwt raadhuis na aanslag

Foto: ANP

8 mei 2019 12:25
Bron: ANP

De Gelderse gemeente Lingewaard gaat het gemeentehuis helemaal opnieuw opbouwen. Als de gemeenteraad donderdag akkoord gaat met het nieuwe ontwerp staat er op zijn vroegst in de zomer van 2020 een nieuw raadhuis, staat in plannen die burgemeester en wethouders aan de raad voorleggen.

Het gemeentehuis in Bemmel raakte in augustus vorig jaar zwaar beschadigd toen een verwarde man met zijn auto de voorgevel ramde. Omdat hij gasflessen in zijn auto had, ontstond er een explosie die voor grote rook-, roet- en waterschade zorgde. De 59-jarige dader kwam bij de aanslag om het leven.

Het Lingewaardse raadhuis was pas acht jaar oud, maar ,,verschillende (deels wettelijke) ontwikkelingen'' maakten aanpassing van het gebouw al noodzakelijk, aldus het college. Het nieuwe gebouw moet zeker 40 jaar dienst kunnen doen. Hoeveel de herbouw gaat kosten houdt de gemeente geheim. De verzekering heeft na de aanslag miljoenen aan schadevergoeding uitgekeerd, maar de gemeente moet zelf ook nog flink bijdragen.

Lingewaardse ambtenaren werken nu in tijdelijke units rond het beschadigde gemeentehuis. Als de raad donderdag het groene licht geeft voor de herbouw, gaat de gemeente zo snel mogelijk een aannemer zoeken. De bouw moet in het najaar beginnen en zal ongeveer tien maanden duren.

Laatste update: 8 mei 2019 12:55

Gelderland Gelderland Midden Ongeval
  • 0ab9dd1c8ce37a732d0c6be68c26bdf9