Den Haag - Appathon en Hackathon stimuleren innovatie politie

1 december 2016 15:27
Bron: Politie.nl

?De vraag is niet of de politie wil innoveren. Wij moeten innoveren?, zei korpschef Erik Akerboom recent bij de opening van een innovatiecongres. Goed dus dat de politie meedoet aan een Appathon en een Hackathon. Beide evenementen draaien om toekomstgericht denken en doen.

De Appathon, een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, vond plaats op 25 en 26 november in Den Haag. Het thema dit jaar: Van Woord naar Geluid. Deelnemers werd gevraagd om met ideeën te komen waar zowel de politie als de hele strafrechtketen profijt van hebben. Een van de ideeën tijdens de appathon ging over verklaringen opnemen. Kunnen agenten een gesprek opnemen in plaats van de verklaring op te schrijven? Een agent gaat bijvoorbeeld naar een melding huiselijk geweld en zet vlak voor binnentreding de opnameknop aan. Die opname zou accurater zijn dan omschrijven wat er door wie werd gezegd. Of een dergelijke functionaliteit echt uitgevoerd kan worden, hangt van meer zaken af, Hoe staat het bijvoorbeeld met het recht op privacy? ?Maar?, zei een deelnemer, we komen vooral ideeën brengen.? De uitkomsten van de Appathon kun je lezen op de website van het ministerie van VenJ.
Informatie ontsluiten
De Dutch Open Hackathon is van 9 t/m 11 december in Rotterdam en wordt georganiseerd door KLM, Philips, Kamer van Koophandel, Schiphol, PostNL en de Nationale Politie. Ook de Dutch Open Hackathon zet in op ideeën en wil open innovatie en technologische vooruitgang in Nederland stimuleren. Tijdens dat evenement krijgen ontwikkelaars 48 uur de tijd om creatieve oplossingen en toepassingen te bedenken voor concrete uitdagingen. ?We zitten met Politie.nl en Stopheling.nl op een berg informatie?, zegt informatie-expert Adrian Proos van de politie. ?De vraag is hoe we die informatie beter ontsluiten. Ook staan we als politieorganisatie voor andere concrete uitdagingen zoals de wildgroei in het landschap van buurtpreventie. Burgers organiseren zich in WhatsApp-groepen en hebben de uitdrukkelijke wens om de politie daarbij te betrekken. Dit vraagt vanuit de politie een eenduidig antwoord. We zullen de deelnemers van de hackathon dan ook stimuleren om voor dit soort uitdagingen creatieve concepten te bedenken en te ontwikkelen.? 
Crimediggers
Aan de Hackathon doet ook Team High Tech Crime mee, dat zich presenteert met Crimediggers. Een sollicitatiespel dat zich richt op opsporingsfuncties als financieel en digitaal rechercheur. Meer informatie over de hackathon en de challenges is te vinden op www.dutchopenhackathon.com