Oost-Nederland - Gezamenlijke aanpak leidt tot succesvolle actiedag in onderzoek naar uitkeringsfraude en witwassen

22 september 2016 17:35
Bron: Politie.nl

Donderdagochtend 22 september werden op zes locaties in Wijchen, Ewijk, Buren en Schaijk doorzoekingen gedaan door de politie in Oost-Nederland. Er werd beslag gelegd op een recreatiewoning en een garage. Ook werden er diverse andere goederen in beslag genomen. Ook werd een hennepkwekerij ontdekt. In dit onderzoek worden twee mannen uit Wijchen van 48 en 49 jaar en een 49-jarige vrouw, eveneens uit Wijchen als verdachten aangemerkt. Het drietal wordt verdacht van sociale zekerheidsfraude en witwassen. Zij worden op een later moment in het onderzoek als verdachte gehoord.

De zaak kwam aan het licht in april dit jaar. Bij de Sociale Recherche was informatie binnengekomen over de 48-jarige man en 49-jarige vrouw uit Wijchen, wat aanleiding gaf tot nader onderzoek. Toen duidelijk werd dat er mogelijk sprake was van benadeling van de gemeente Wijchen van meer dan 50.000 euro aan gemeenschapsgeld, werd de samenwerking gezocht met de politie van Oost-Nederland. In juni werd gestart met het strafrechtelijk onderzoek.  

In het onderzoek is nauw samengewerkt tussen diverse partijen waaronder de Belastingdienst, de gemeente, de Sociale Recherche en de politie. De aanpak van deze vorm van criminaliteit heeft bij alle partijen hoge prioriteit vanwege het ondermijnende karakter.

Doorzoekingen
De doorzoekingen vonden plaats in een woning in Ewijk en Schaijk. De andere doorzoekingen vonden plaats in twee woningen in Wijchen en een garagebox. In de gemeente Buren werd bij een doorzoeking in een bedrijfspand een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Deze is ontmanteld. Er werden in totaal twee motoren, een als gestolen geregistreerde staande bromfiets en drie auto’s in beslag genomen. Ook werd een grote hoeveelheid contant geld aangetroffen en zegeltangen voor het manipuleren van elektriciteit. Dit is ook in beslag genomen. Verderwerd dus beslag gelegd op een recreatiewoning en een garagebox. Daarnaast trof de politie een in werking zijnde bitcoin mining machine aan. Bitcoin is een vorm van elektronisch geld. De politie doet verder onderzoek in de zaak.

Ondermijning
Ondermijnende criminaliteit verzwakt en misbruikt onze maatschappij met alle ontwrichtende gevolgen voor iedereen. Ondermijning kan het beste worden bestreden als alle partijen samen een vuist maken.

Kijk voor meer informatie op politie.nl.

Gelderland Gelderland-Zuid Wijchen

  • 99a15abddae8e961b9931e6eb6974eec