Politie houdt drie verdachten op heterdaad aan in groot drugslab in Zevenaar

26 april 2019 14:40
Bron: Politie.nl

Bij de vondst van een groot drugslab in een loods aan de Doesburgseweg, werden vrijdag 26 april drie mannen uit Tilburg (30, 38 en 40 jaar) aangehouden. In een lopend onderzoek kwam de politie het drugslab op het spoor.

Afgelopen nacht werden bij de inval door het arrestatieteam drie verdachten aangehouden. Een van de mannen probeerde te vluchten, maar ook hij kon worden aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau. In de loods werden grondstoffen van synthetische drugs aangetroffen. Het drugslab wordt gedurende de hele dag met ondersteuning van het LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen) onderzocht en geruimd.

Wat zijn de kenmerken van een drugslab?

Een laboratorium om XTC te produceren moet voor de producent voldoen aan de volgende criteria:


  • er moet stromend water zijn en elektriciteit;

  • de locatie moet goed afsluitbaar zijn;

  • de locatie moet onopvallend zijn in de omgeving;

  • de locatie moet goed bereikbaar zijn met voertuigen.

Aanvoer en afvoer

Een XTC-productieplaats is een kleine chemische fabriek. Er is een afhankelijkheid met betrekking tot de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten en afval. Meestal heeft zo’n productielocatie een ingang waar grotere voertuigen (bestelbussen) naar binnen kunnen zodat ze niet opvallen met in- en uitladen jerrycans of vaten bijvoorbeeld.

Aanwezig materiaal

In een drugslab worden diverse materialen gevonden, zoals glaswerk, reactiekolven, weegapparaten, mengkuipen, jerrycans en/of vaten met chemicaliën, centrifuges, tabletteermachines, vrieskisten, drukvaten, vacuümpompen en gasflessen.

Geur

De geurstoffen en de productielocatie ruiken chemisch. Meestal kunt u ook goed oplosmiddelen (onder andere aceton) ruiken. Kieren van niet gebruikte ramen en deuren worden daarom meestal afgedicht met bijvoorbeeld ‘purschuim’. Ook worden vaak afzuiginstallaties met koolstoffilters gebruikt die de lucht afvoeren via het dak. Zo wordt de geur hoog in de lucht gebracht. Regelmatig zitten drugslabs ook in de buurt van ‘stinkende’ buren zoals fabrieken en/of boerderijen (mestlucht).

Ga er nooit vanuit dat zolang u nog geen chemische geur ruikt, dat u veilig bent. Zorg dat u direct naar buiten gaat, zodra u een vermoedelijk drugslab ontdekt hebt.

Zicht

De productieplaats is meestal goed afgeschermd en de inkijkmogelijkheden vaak geblindeerd. In de productieruimte is het vaak heel rommelig en onoverzichtelijk, chaotisch soms. De ruimte kan beveiligd zijn met camera’s, alarminstallaties, honden of boobytraps.