Moerdijk - Drugshond vindt wiet in auto

3 juni 2018 06:01
Bron: Politie.nl

Bij een verkeerscontrole op de A16 bleek de bestuurder van een grijze auto onder invloed te zijn van drugs.

Een agent die met collega’s een  verkeerscontrole hield, gaf vrijdagavond 1 juni om 19.20 uur een voorbijrijdende bestuurder van een grijze auto het teken hem te volgen. Samen reden ze naar de controleplaats aan de Steenweg. Bij het neergaan van het autoraam kwam meteen een wietlucht uit de auto. De bestuurder (22) leek onder invloed te zijn. De agent nam een drugstest af die positief was. De op de controleplaats aanwezige drugshond werd ingezet. Die gaf aan dat er drugs in het voertuig zat. In de auto werd een verstopte zak gevonden met meerdere zakjes wiet. De verdachte is aangehouden voor het bezit en mogelijk handelen in verdovende middelen. Een forensisch arts die ook bij de controle aanwezig was heeft bloed afgenomen van de verdachte. De uitslag van deze test is nog niet bekend. De man is ingesloten in het cellencomplex van de politie.
Drugs in het verkeer en de drugstest van de politie
Vanaf 1 juli 2017 gelden wettelijke limieten voor het gebruik van een aantal soorten drugs in het verkeer. Is er meer drugs gebruikt dan de limiet toestaat, dan is rijden niet toegestaan. Gebeurt dit wel, dan is dit strafbaar. De wettelijke limieten gelden voor:

Amfetamineachtige stoffen (amfetamine/methamfetamine/MDMA/MDEA/MDA)
Cocaïne
Morfine
Heroïne
Cannabis (THC)
GHB en GHB-achtige stoffen

Voor de overige drugs blijft in het algemeen gelden dat rijden onder invloed van stoffen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden niet is toegestaan. Voor het gebruik van een combinatie van drugs, of van drugs en alcohol gaan nul limieten (minimaal meetbare waarden) gelden. Dit betekent dat rijden onder invloed van een combinatie van drugs of drugs en alcohol eerder strafbaar is.

Het terugdringen van rijden onder invloed van drugs vergroot de verkeersveiligheid.

Voor de handhaving van deze limieten zijn bij de politie een speekseltester en de Psychomotorische Test (PMT) ingevoerd. Drugsgebruik kan zo beter worden opgespoord. Is de uitslag van een van deze testen positief, dan wordt de verdachte verzocht om medewerking te verlenen aan een bloedonderzoek. Het NFI voert het bloedonderzoek uit en de bestuurder wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

De politie zet de speekseltest of de PMT in als er een aanwijzing is dat er drugs is gebruikt door een bestuurder, bijvoorbeeld door rijgedrag, de geur die wordt waargenomen als het portier wordt geopend, gedragskenmerken bij een verkeerscontrole of het wegrijden na het bezoek aan een coffeeshop.