Capelle aan den IJssel - Man loopt met cash en coke tegen de lamp

29 maart 2019 13:22
Bron: Politie.nl

Geen logische verklaring hebben voor de 5000 euro aan contanten op zak. En bij een daaropvolgende doorzoeking in een luxe woning in Capelle aan den IJssel ruim 25.000 euro, meer dan 600 gram pure cocaïne, en een Rolex in je bezit hebben. Een voordeel voor de 43-jarige man met Algerijnse nationaliteit die woensdag door agenten werd gecontroleerd: hij hoeft voorlopig niet op de klok te kijken. De man werd aangehouden voor witwassen en zit vast.

Het Flexteam Oost hield de man al in de gaten, en op woensdag 27 maart werd hij door een agent opgemerkt in het centrum van Rotterdam. Collega’s controleerden de man. Hij vertelde een ongeloofwaardig verhaal over zijn verblijf in Nederland. Ook kon hij niet goed uitleggen hoe hij aan de 5000 euro aan contanten kwam die hij op zak had.

Ondanks dat de man verklaarde slechts op bezoek te zijn in Nederland, leek hij al langere tijd te verblijven in een luxe woning in de wijk Fascinatio. De man werd aangehouden voor witwassen, waarna met toestemming van de Rechter Commissaris het huis werd doorzocht. Hier kwamen de andere goederen aan het licht.

Spookbewoning
De verdachte kun je ook wel een ‘spookbewoner’ noemen. Als personen woningen die officieel leegstaan feitelijk wel in gebruik hebben, noemen we dat spookbewoning. Criminelen hebben behoefte aan anonimiteit. Deze vinden ze onder andere in luxe appartementencomplexen en woontorens. In dit soort complexen is weinig sociale controle. Parkeren kan vaak inpandig en je hebt alleen te maken met je directe buren.

Om onder de radar te blijven, schrijven criminelen zich vaak niet in op het adres waar ze feitelijk verblijven of waar ze hun criminele zaken regelen, de safehouses. Ook maken ze gebruik van dubieuze verhuurbemiddelaars, een belangrijke schakel in de zoektocht naar panden.

 

Groningen Leek

Aanhouding
  • a0dd3bf243b02102cd39b479b88a9484