Rotterdam - Agenten rukken weer uit na vuurwapenmelding

10 augustus 2016 13:43
Bron: Politie.nl

Omstanders schrokken zich rot toen zij dinsdagmiddag op het Zuidplein een man met een vuurwapen zag lopen. De man liep naar de Metrohal, droeg donkere kleding en zag - volgens de getuigen die direct de meldkamer belden - er zeer dreigend uit. Enkele politie-eenheden gingen nadat meerdere getuigen 112 belden direct ter plaatse. Het bleek uiteindelijk te gaan om 14-jarige jongen uit Rotterdam die speelde met een imitatievuurwapen en daarom ook met zijn leven.

Imitatievuurwapen
Meerdere politie-eenheden rukten dinsdagmiddag om 16.30 uur uit na de melding van meerdere getuigen dat een jongeman een vuurwapen in bezit had. In het winkelcentrum zagen de agenten nabij een de metrozijde de bewuste man lopen. Hij had in zijn hand het vuurwapen. Bij het zien van de man, pakten de agenten direct hun vuurwapen en hielden zij de man onder schot. Zij startte daarop een benaderingstechniek vuurwapen gevaarlijke verdachten (BTGV). De jongeman liet vrijwel direct daarbij zijn vuurwapen vallen en redde daarmee wellicht zijn leven. Het bleek een niet van echt te onderscheiden imitatie exemplaar te zijn. Een winkeleigenaar opent er zijn kassalade voor en een agent trekt er zijn vuurwapen voor.
Bel altijd de politie
Soortgelijke meldingen, komen in de eenheid Rotterdam wekelijks voor. Elke vuurwapenmelding wordt uiterst serieus uitgelopen om de veiligheid van agenten en inwoners te garanderen. Inwoners van de regio verwachten dat, recente schietincidenten en vuurwapenvangsten geven er daarnaast  alle reden toe. Zelden valt van een afstand te zien of een vuurwapen echt of nep is. Laat duidelijk zijn: denkt u iemand met een vuurwapen te zien, ga er dan niet vanuit dat het om imitatie gaat. Bel altijd de politie. Wekelijks houden we personen aan die met een ├ęcht vuurwapen op zak lopen.

 

Campagne
Recent voerde de politie campagne om jongeren en ouders erop te wijzen dat het gebruiken van op echte vuurwapens lijkende speelgoedwapentuig gevaarlijk is. Voor zover dit al niet duidelijk was. De politie komt op straat steeds vaker tieners met speelgoedwapens tegen die niet van echt te onderscheiden zijn. In 2014 ging het om 125 incidenten; vorig jaar steeg dat naar 140. De wapens zijn door Europese regelgeving legaal, maar het is verboden om er in het openbaar mee rond te lopen.

Een agent neemt serieuze maatregelen bij een melding dat er een vuurwapen aanwezig zou zijn. Goede kans dat ze dan met getrokken pistolen op je afkomen, want dat is nu eenmaal het protocol bij benadering van vuurwapengevaarlijke verdachten. Het spelen met een nepwapen kan dus in het uiterste geval de dood tot gevolg hebben.

Limburg Limburg Noord Echt

  • 9875a8ee85624d6ce200e281a292e4af