Teruggave geroofd WOII-tafelzilver aan Duitse familie in Limburg

3 oktober 2019 08:43
Bron: Politie.nl

Na een uitgebreid onderzoek van meerdere maanden, worden binnenkort geroofde bezittingen na bijna 75 jaar weer terug gegeven aan de rechtmatig eigenaren. Het betreft o.a. zestien onderzetters en twee sauskommen. Aan deze bemiddeling werkten naast de politie de Duitse ambassade, Openbaar Ministerie, een juwelier uit Heerlen en de Heerlense familie die het gestolen servies in haar bezit had.

Geroofd tafelzilver

De autoriteiten kwamen de zaak op het spoor dankzij een alerte kunsthandelaar uit Heerlen. Na een melding ging de politie vervolgens in gesprek met de Heerlense familie die het servies in haar bezit had. Onderzoek wees uit dat het servies in 1945 door Amerikaanse soldaten bij een adellijke familie werd weggenomen in Öhringen (D) en uiteindelijk terecht kwam in Heerlen. Daar kwam het in bezit van een inmiddels overleden Heerlenaar. Zijn familie heeft meegewerkt aan het onderzoek en besloten afstand te doen van het servies.

Teruggave

De politie heeft in overleg met de Duitse ambassade binnenkort een moment georganiseerd waarin het servies werd teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren: een adellijke familie uit Duitsland. De nabestaanden van de overleden Heerlenaar zijn gevrijwaard van vervolging aangezien de zaak verjaard is.

Kunst- en antiekcriminaliteit

De kunst- en antiekcriminaliteit is een breed begrip. Naast gestolen kunst en antiek vallen namelijk ook kunstvervalsing, ondermijning en witwassen via kunst en antiek onder deze vorm van criminaliteit. De politie heeft een Landelijke unit Kunst- & Antiek criminaliteit, daarnaast heeft elke politie eenheid heeft een taakaccenthouder. Lees meer hierover via speciale themapagina.

Mediamoment

Voor geïnteresseerde media is er donderdag 3 oktober van tussen 09.30 uur en 11.00 uur mogelijkheid tot het maken van beelden van de zestien onderzetters en twee sauskommen. Indien gewenst is er ook een mogelijk tot het afnemen van een interview met een kunstexpert van de politie Limburg. Aanmelden kan via de Newsroom van Politie Limburg.