Maastricht - Vermiste Deimante: veel gestelde vragen en antwoorden

15 mei 2018 06:00
Bron: Politie.nl

De politie is bezig met een onderzoek naar de vermissing van Deimante Zasytyte afgelopen zondag in Maastricht. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over deze zaak.

Sinds wanneer is het meisje verdwenen?
Het meisje is zondag 13 mei rond 18.30 uur bij volkstuintjes aan de Cijnsruwe in Maastricht, door haar biologische Litouwse moeder meegenomen en weggehaald bij pleegmoeder. Kijk voor meer informatie bij vermiste kinderen. 
 
Heeft de politie enig vermoeden waar het kind is?
Op dit moment niet, we houden rekening met meerdere scenario’s waarbij alle beschikbare middelen worden ingezet. Er zijn op dit moment geen concrete zoeklocaties geweest, los van de plek waar het kind werd weggenomen in Maastricht.
 
Wat doet de politie aan onderzoek?
Getuigen worden gehoord, tips en informatie die binnenkomt wordt nagezocht, technische opsporingsmiddelen worden ingezet om de verblijfplaats te achterhalen.
 
Worden er ook zichtbare zoekacties verricht?
Nee, daar is op dit moment geen sprake van.
 
Heeft de politie het vermoeden dat moeder het kind mee heeft naar Litouwen?
De politie houdt met dit scenario rekening en heeft daarom zowel moeder als kind internationaal laten signaleren. Dit wil zeggen dat niet alleen in de Nederland de politie weet van de vermissing maar ook de buitenlandse opsporingsdiensten in kennis zijn gesteld.

Wat kan ik doen als burger om te helpen?
Burgers die meer informatie kunnen geven over deze zaak of nog liever de verblijfplaats van het meisje of de man en vrouw, worden dringend verzocht om contact op te nemen met de politie via 0800-6070. Daarnaast wordt het zeer gewaardeerd dat de oproep via sociale media (zie hiervoor op twitter @Kind_Vermist) door burgers worden gedeeld.

Is er sprake van een ontvoering?
Nee, het kind is onttrokken aan het wettig en bevoegd gezag.

Wat is de reden dat het kind bij pleegouders is ondergebracht?
Meisje is 'Onder Toezicht Stelling' en met een rechterlijke machtiging in een pleeggezin geplaatst.

Is het kind in gevaar?
Voor zover bekend is er op dit moment geen sprake van direct levensgevaar voor het vermiste meisje. Echter is het kind niet zonder reden in een pleeggezin geplaatst.

Limburg Maastricht

  • 74464b749343d3cfec355cb6d936dc35