Roermond - Politie reikt waarderingsprijs uit aan Retail Interventie Team (RIT)

27 maart 2019 09:25
Bron: Politie.nl

De politie in Roermond heeft op dinsdag 26 maart een coleur bokaal uitgereikt aan het Retail Interventie Team (RIT). Een blijk van waardering voor de samenwerking tussen het RIT, de politie, de gemeente, de provincie en het BIZ. De prijs is een blauwe stoeptegel met daarop de tekst ‘Samen veilig, met dank aan elkaar’.

Het RIT is een initiatief van de Stichting BIZ Binnenstad Roermond (ondernemers) en de gemeente. RIT bestaat uit geüniformeerde beveiligers die dagelijks surveilleren in de winkels en op straat in de Roermondse binnenstad. Het team geeft assistentie aan bezoekers, ondernemers en het winkelpersoneel. Door hun gastvrije houding zijn de RIT-ers voor iedereen goed aanspreekbaar. Winkeliers kunnen de beveiligers snel oproepen als er iets aan de hand is en ook de lijntjes met de politie zijn kort; daardoor staat de politie er niet alléén voor. Van hun aanwezigheid gaat een preventieve werking uit en dat geeft een veiliger gevoel bij winkeliers en bezoekers.

De prijs wordt toegekend door  het WEP (Waardering en Erkenning Politie) en is bedoeld voor wijkagenten die succesvol samenwerken met inwoners en partners. Het idee van de voordracht komt van wijkagenten Ron Metsemakers en John van den Beuken. WEP-directeur Bryan Rookhuijzen had de eer de award te overhandigen in de vorm van een stoeptegel en zowel het RIT als het BIZ kregen een beker. En uiteraard een medaille voor de mensen die het werk uitvoeren. Ron en John: ‘In het kader van de veiligheid zoeken wij nadrukkelijk naar publiek-private samenwerking. En met resultaat, want het RIT laat zien dat de veiligheid in de binnenstad van Roermond is toegenomen onder ondernemers en winkelpersoneel.’

Medewerkers van het RIT, in totaal 12 personen, werken 6 dagen per week in de binnenstad. Dat betekent dat ze, als er iets is, snel ter plaatse kunnen zijn. Zij geven winkelpersoneel tips hoe om te gaan met bijvoorbeeld mensen die zich verdacht gedragen in een winkel.  Daardoor durven ze sneller en meer te acteren op bepaalde personen. Winkelpersoneel geeft aan dat je kunt bouwen op de mensen van het RIT als er iets is.
Partners van de politie
De mensen van het RIT werken vanuit het politiebureau. ‘Ze zijn intussen partners geworden. Zij zijn hulpvaardig voor de stadsbezoekers, winkeliers en winkelpersoneel die iets willen weten of assistentie nodig hebben, maar werken ook met een collectief winkelverbod waarmee we de groep recidiverende winkeldieven weren die vaak gekenmerkt wordt door sociale problematiek. En die brengen we dan weer onder de aandacht van het Veiligheidshuis om ze de hulp te geven die ze nodig hebben. Het mes snijdt dus aan twee kanten en dat is mooi’, aldus Ron en John.

De aanpak van het RIT bevordert  de winkelsfeer en het veiligheidsgevoel  en dat zie je weer terug in het meldingenpatroon bij de politie. ‘Het aantal zakkenrollers en diefstallen in de binnenstad is gedaald en dat is mede te danken aan het werk van het RIT.’

Het RIT heeft korte lijnen met politie en stadstoezicht; samen klaren ze deze klus. Alle reden dus om hen in het zonnetje te zetten. Dit gebeurde in bijzijn van de samenwerkende partijen BIZ, gemeente, provincie, politie en ondernemers. De Provincie ondersteunt dit project financieel als onderdeel van het project Vitale Binnenstad Roermond.

De coleur bokaal werd dinsdagmiddag in de vorm van een stoeptegel gelegd op de hoek Kloosterwandplein – Graaf Gerardstraat, in aanwezigheid van burgemeester Rianne Donders, wethouder A. Waajen en politiechef Ingrid Schäfer-Poels.