Amsterdam - Verdachte van meerdere overvallen aangehouden

10 oktober 2018 14:30
Bron: Politie.nl

De politie heeft maandag 8 oktober aan het begin van de middag een man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij meerdere overvallen en een poging daartoe heeft gepleegd in Amsterdam en omstreken. Het gaat om een 63-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De verdachte komt voor het eerst in beeld na een overval bij een tankstation aan de IJdoornlaan in Landsmeer, op vrijdag 28 september om 13.00 uur. De overval wordt gepleegd door één man die in het bezit is van een vuurwapen. Op het moment van de overval zijn meerdere klanten aanwezig in de shop en een medewerker moet onder bedreiging van het vuurwapen de kassa openen.

Twee dagen later, op zondag 30 september is het wederom raak. Dit keer bij een tankstation aan de Gooiseweg in Amsterdam-Zuidoost. Rond 14.00 uur komt er een man binnen met een vuurwapen. Ook hier wordt een medewerker onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen om de kassa te openen. Onderzoek naar de gemaakte beelden met de beveiligingscamera, doet vermoeden dat het om dezelfde verdachte gaat als bij de overval in Landsmeer.

Rechercheurs van de eenheid Noord-Holland delen de beelden van de verdachte van de overval in Landsmeer onder meer met de eenheid Amsterdam, maar hierop volgt geen herkenning. Het onderzoek naar de twee overvallen is in volle gang, wanneer er op zaterdag 6 oktober een derde overval plaatsvindt bij een tankstation aan de Laarderhoogteweg in Amsterdam. Ook hier wordt volgens dezelfde werkwijze een medewerker gedwongen om de kassa te openen. Op basis van de camerabeelden bestaat het vermoeden dat ook deze overval door dezelfde verdachte gepleegd is. Achter de schermen wordt door het rechercheteam hard gewerkt om erachter te komen wie de persoon is die de overvallen heeft gepleegd.

Wanneer er maandag rond het middaguur melding gemaakt wordt van een poging overval bij een tankstation aan het Buikslotermeerplein, wordt op basis van het signalement van de overvaller vermoed dat het ook dit keer om dezelfde verdachte gaat. De politie zet direct een uitgebreide zoektocht op. Kort na de melding van de poging overval, wordt er nogmaals melding gemaakt van een poging. Dit keer vanuit het op 6 oktober overvallen tankstation aan de Laarderhoogteweg in Amsterdam-Zuidoost.

Er wordt via een Burgernetactie de hulp van het publiek ingeschakeld en ook de politiehelikopter zoekt mee naar de overvaller. De klopjacht is in volle gang wanneer er een melding binnenkomt van een overval op een tankstation aan de Europaweg, waarbij een auto is weggereden. Een politieman ziet de auto rijden en weet de verdachte aan te houden. Bij de verdachte wordt de buit van de overval aan de Europaweg en een vuurwapen aangetroffen.

De verdachte is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Hij zal op donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.