Eindhoven, Geldrop - Snel succes met aanhoudingen na overvallen regio Eindhoven

22 februari 2019 13:18
Bron: Politie.nl

In een paar uur tijd werden donderdagavond drie winkels in Eindhoven en Geldrop overvallen door verschillende daders. Doortastend recherchewerk, snel handelen van agenten op straat en de hulp van alerte burgers leidden tot de aanhoudingen van drie verdachten.

Wat opnieuw opvalt is de jeugdige leeftijd van de aangehouden verdachten. Het gaat om jongens van 13, 15 en 18 jaar oud, die in de regio woonachtig zijn. Maar ook het gemak waarmee onschuldige en vaak jonge medewerkers van winkels met wapens worden bedreigd, baart zorgen. “Helaas gebeuren er de laatste maanden veel overvallen in Eindhoven, waarbij standaard met wapens wordt gezwaaid”, zegt de chef van de recherche Danny Frijters. In veel gevallen zijn de daders nog maar tieners en dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling.“ Hij vervolgd: “Zij lijken zich vaak niet te realiseren hoe enorm de impact op slachtoffers is. Maar we zitten er met ons overvallenteam bovenop en gelukkig kunnen we regelmatig, net als vandaag, successen melden.”
Thuis opgepakt
Een 18-jarige jongen uit Eindhoven werd aan het begin van de nacht door een arrestatieteam in zijn ouderlijke woning aangehouden. Hij wordt samen met een 15-jarige jongen uit Geldrop verantwoordelijk gehouden voor een overval op een filiaal van Aldi aan het Sint Jozefplein in Geldrop. Ook de jongste verdachte werd rond die tijd thuis opgepakt. Bij de overval, die donderdagavond rond acht uur gebeurde, bedreigden de daders het personeel met een mes en een vermoedelijk vuurwapen. Zij dwongen de medewerkers tot afgifte van geld, waarna ze er vandoor gingen. Wij begonnen meteen met een onderzoek, waarin onder andere getuigen werden gehoord en bewakingsbeelden werden bekeken. Dit onderzoek leidde snel naar een vermoeden van de identiteit van de overvallers. Na de aanhouding werden de woningen van de verdachten door ons doorzocht. Alles bij elkaar werden donderdagavond zo’n dertig politiemensen ingezet in het onderzoek, waarvan een deel speciaal in dienst geroepen werd. En met resultaat; de verdachten zitten vast en het overvallenteam van de recherche onderzoekt of zij mogelijk ook nog voor andere overvallen in aanmerking komen.
Goed in beeld
Donderdag aan het einde van de middag werd een kantoorboekhandel in Winkelcentrum Woensel overvallen. Een zeer jeugdige verdachte maakte de winkel geld afhandig nadat hij een medewerkster met een mes bedreigde. Kort na de overval werd in het Henri Dunantpark een 13-jarige jongen uit Eindhoven door een agent in burger opgepakt. Op basis van de goede bewakingsbeelden werd via Burgernet een signalement verspreid. Ook de politieheli vloog direct ter assistentie vanuit de lucht uit. Een getuige reageerde na de Burgernetmelding dat hij de vermoedelijke verdachte richting dat park had zien rennen. De politieman zag de jongen uit de bosjes komen en hield hem aan. De jongen werd op het bureau verhoord. Hij bekende de overval te hebben gepleegd. Gezien zijn leeftijd en omdat er verder geen gronden meer waren om hem langer vast te houden, besloot de officier van justitie om hem in afwachting van vervolging vrij te laten en over te dragen aan zijn ouders.
Nog voortvluchtig
De dader van een tweede overval in Winkelcentrum Woensel, op een bloemenboetiek, is helaas nog wel voortvluchtig. Rond half negen bedreigde een vermoedelijk negroïde man een medewerkster met een vuurwapen en dwong haar geld af te geven. Hij ging er waarschijnlijk op een blauwe scooter vandoor. De man was donker gekleed en droeg een bivakmuts. Van hem ontbreekt nog elk spoor. Ook deze overval wordt door het Eindhovense overvallenteam onderzocht. We bekijken beschikbare bewakingsbeelden en hoorden betrokkenen en getuigen. Maar alle informatie die ons kan helpen deze zaak op te lossen is uiteraard welkom. Deel uw informatie via 0900-8844 of geef tips eventueel anoniem door via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Aanhouding Beroving Overval Wapenbezit
  • 24abb623b0c64bdc8659ed7a98220690