Midden-Nederland - Ondermijning in Midden-Nederland

25 maart 2019 15:18
Bron: Politie.nl

Als de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven raken, noemen we dat ondermijning. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld legale bedrijven om hun illegale activiteiten mogelijk te maken. Hierbij schuwen ze geen geweld. Met alle gevolgen van dien voor burgers en ondernemers. In Midden-Nederland richt de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit zich vooral op drugs. Ontdek wat ondermijning is, wat de politie in Midden-Nederland doet tegen ondermijning en wat u kan doen.

Wat is ondermijning?
Criminelen kunnen hun illegale activiteiten – of georganiseerde misdaad - vaak niet uitvoeren zónder de hulp van ‘gewone mensen’. Want ook criminelen hebben bijvoorbeeld transport, opslagruimten, woningen en vergunningen nodig. Om het criminele vermogen wit te wassen is de bovenwereld ook van belang. Denk aan belastingontduiking, misbruik van sociale voorzieningen en het sponsoren van publieke functies of stichtingen met crimineel geld. Voor al deze zaken hebben de criminelen ‘facilitators’ in de bovenwereld nodig zoals autoverhuurbedrijven, administratiekantoren, notarissen, makelaars en sportclubs. 
Dit zien we gebeuren bij ondermijning
Criminelen gebruiken legale bedrijven voor criminele activiteiten en schuwen daarbij het gebruik van geweld niet. Ondernemers en burgers betalen uiteindelijk de rekening.

Vermenging van de onderwereld en bovenwereld.
Sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven.
Bedreigingen van bestuurders en ambtenaren.
Afpersingspraktijken.
Toenemend geweld, óók op klaarlichte dag in woonwijken en met onschuldige slachtoffers.
De innesteling van criminelen praktijken in woonwijken of het ontstaan van ‘vrijplaatsen’. 

Wat doet de politie tegen ondermijning in Midden-Nederland
Midden-Nederland speelt een grote rol in de (inter)nationale cocaïnehandel. Dit gaat gepaard met buitensporig geweld en uit zich in dekmantelbedrijven, criminele dienstverleners en witwasstructuren. De cocaïnehandel in Midden-Nederland is een complete schaduweconomie die zich mengt met de legale bovenwereld.  

Ondermijnende criminaliteit komt overal in Midden-Nederland voor. Elk gebied vraagt om een eigen aanpak. Het buitengebied bijvoorbeeld als het gaat om drugslaboratoria en ‘stashplekken’, terwijl steden als Lelystad juist weer te kampen hebben met criminele motorbendes, de zogenaamde ‘outlaw motorclubs’.

Politie, gemeenten, openbaar ministerie en belastingdienst trekken samen op in de strijd tegen ondermijning. Hierbij richten we ons op drie prioriteiten: verstoring van de criminele samenwerkingsverbanden, inzichtelijk maken en verstoren van druggerelateerde geldstromen en verstevigen van de bestuurlijke weerbaarheid.
Voorbeelden van ondermijning in uw buurt
Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Ook bij u in de buurt kunnen ondermijnende activiteiten voorkomen.

De buurman die wiet verbouwt op zolder, waardoor de hele straat brandgevaar loopt en de maatschappij vaak opdraait voor de gestolen stroom.
Dumpingen van giftig drugsafval in woonwijken en de natuur met als gevolg ernstige milieuschade, bodemverontreiniging en vervuild (drink)water. 
Bedreigingen van burgemeesters, journalisten en hulpverleners.
Vreemde auto’s met onbekende kentekens die uw erf oprijden, maar er snel vandoor gaan als ze gespot worden.
De voetbalvereniging die 3 jaar achter elkaar kampioen wordt, omdat spelers aangetrokken / betaald worden .
Vage types die uw schuur, loods of garage willen huren. 
Gedwongen prostitutie.
Extreem geweld, gewoon op klaarlichte dag, in een woonwijk – met zelfs onschuldige slachtoffers tot gevolg.
Een industrieterrein - met bedrijven zonder reclame-uitingen dat er overdag verlaten bij ligt, maar waar in de avond/nacht ineens wél aanloop is.

Wat kunt u doen tegen ondermijning?
Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Ziet, hoort of ruikt u onraad? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000. 
Ondermijning in Midden-Nederland in de media
Hier treft u een selectie van ondermijning in Midden-Nederland in de pers:

Utrecht is spil cokehandel 

De regio Utrecht speelt een hoofdrol in de internationale cocaïnehandel en is de kraamkamer van veel liquidaties schrijft het Algemeen Dagblad op 27 oktober 2018. Aan het woord komen recherchechef Johan van Hartskamp en Frans Backhuijs, burgemeester van Nieuwegein en voorzitter van de taskforce ondermijning. Lees: Utrecht is spil cokehandel.

Minister Grapperhaus wil met ondernemers en inwoners vuist maken tegen ondermijning 

“Vreemde auto’s met onbekende kentekens die je erf op rijden en er vandoor gaan als ze gespot worden, landbouwmachines die uit schuren verdwijnen en vreemde types aan de deur die voor vage zaken een schuur willen huren: de tijd dat in het buitengebied de deuren niet op slot hoefden, is definitief voorbij.” Lees mee in de Flevopost, 29 februari 2019.