Waakzaam op sociale media in Nederland

Foto: politie.nl

11 april 2019 16:38
Bron: Politie.nl

Veel politiemensen zijn actief op sociale media. Ook online ligt het handelen van agenten onder een vergrootglas. En soms onder vuur, zo blijkt uit de aandacht voor vermeende schendingen van de privacy op internet. Hoe gaat de politie online om met privacy?

De politie wil laten zien wat politiewerk inhoudt. De leuke momenten op straat, maar ook de confrontaties, het geweld en de maatschappelijke problematiek. De politievlogs van onze collega’s dragen daar aan bij. Vanuit het oogpunt van privacy probeert de politie herleidbaarheid naar locaties, personen, voertuigen in principe te voorkomen. Daarom zijn interne richtlijnen opgesteld voor alle politiemedewerkers die actief zijn op social media.

Meldformulier

Door gezichten of kentekenplaten te blurren proberen online actieve politiemensen de herkenbaarheid tot een minimum te beperken. Maar het kan altijd zijn dat iemand desondanks zichzelf of een naaste herkent. Door middel van een meldformulier op politie.nl kunnen burgers laten weten dat ze herkenbaar in beeld zijn gebracht. Als daadwerkelijk sprake is van herleidbaarheid, worden video’s aangepast of verwijderd.

Regulier politiewerk

Alles bij elkaar zijn er meer dan 2.300 politieaccounts online. Tel daar nog eens de politievloggers en YouTube-kanalen bij op. Online aanwezigheid is tegenwoordig meer en meer onderdeel van het reguliere politiewerk.

Geweld
  • 707f8c45c7b72a17553a95e764caaa37