Radeloos na een dodelijk verkeersongeval in Nederland

Foto: politie.nl

18 april 2019 09:55
Bron: Politie.nl

In het verkeer kwamen vorig jaar 678 mensen om het leven; een toename met 11 procent t.o.v. 2017. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Reinier Schultink van Opsporing Team Verkeer Midden-Nederland vertelt over een ongeval, waarbij een jong kind om het leven kwam. ‘Een dode in het verkeer blijft je altijd bij.’

‘Een gezin met jonge kinderen op de achterbank van de auto is op weg naar huis; ze hebben net boodschappen gedaan. Bij een kruising slaan ze linksaf. Met hoge snelheid rijdt een andere wagen door rood. Deze bestuurder (die bleek te hebben gedronken) rijdt met zijn wagen in op de gezinsauto. Collega’s komen ter plaatse en vinden twee zwaargewonden; de twee kinderen. Ze zijn niet bij kennis en alleen professionele hulp kan ze redden. De aangeslagen collega’s voelen zich machteloos. Hoe kunnen ze de kinderen helpen die ze in hun armen houden? Het is wachten op de ambulance; seconden lijken uren te duren. Dit laat je echt niet onberoerd.

Drama ten top

‘Ik maak deel uit van het Tactisch Verkeersteam, wat je kunt zien als de ‘verkeersrecherche’ die ongelukken onderzoekt. Wij houden contact met slachtoffers en verdachten; van begin tot einde. Wij komen vaak iets later bij het ongeluk aan en kunnen meer afstand bewaren. Dat is ook nodig om helder en zakelijk onderzoek te doen. Maar dat betekent niet dat het je niet raakt. In dit geval was het drama ten top. Eén van de kinderen redde het niet en overleed later in het ziekenhuis. De ouders overleefden het beide en het verdriet is enorm.

 

Heftig

Het afgelopen jaar waren er in Midden-Nederland 55 aanrijdingen met dodelijke afloop. Allereerst is dit vreselijk voor de nabestaanden, maar ook ons gaat het niet in de koude kleren zitten. Zeker de agenten die als eersten bij een ongeval komen. Dat is heftig. Je kunt zeggen dat het je vak is om hiermee om te gaan, maar je bent onder het uniform ook mens. Een dode in het verkeer en het verdriet wat dit veroorzaakt, laat je niet los.

 

Gescholden

Wat ik soms niet begrijp, zijn de reacties van andere weggebruikers. Als hulpdiensten bezig zijn met het verlenen van eerste hulp en de verdere afhandeling van een ongeluk, wordt er geregeld gescholden en getoeterd door mensen die zeggen haast te hebben. Of er gaan raampjes naar beneden en dan komen de mobieltjes tevoorschijn om alles te filmen. Mensen die het niet hebben meegemaakt, beseffen vaak niet wat dit doet met de slachtoffers en nabestaanden. Daarbij worden hulpverleners erdoor gehinderd in hun werk. Gebruik dus je verstand en gun mensen de tijd en ruimte die ze nodig hebben om te helpen.’

Lees hier de exacte cijfers van het CBS

Alcohol Ongeval Verkeer
  • 2cdb3452dad3d3c83afd2d2b5e2939c9