Op vakantie? Check eerst of u nog een boete heeft openstaan! in Nederland

Foto: politie.nl

21 juni 2019 13:08
Bron: Politie.nl

De vakantieperiode breekt bijna aan. U hebt een mooie reis geboekt. U vertrekt misschien wel met het vliegtuig naar een tropische bestemming, of u gaat met de caravan naar Italië. Wilt u onbezorgd op reis? Check dan voor vertrek of u nog een boete heeft openstaan en voorkom dat uw vakantie in duigen valt!

Stel, u komt met uw auto terecht in een grote verkeerscontrole. Of een motoragent houdt u staande met uw camper. De politie kijkt dan of u gesignaleerd staat in het Opsporingsregister. De Koninklijke Marechaussee controleert dat bij reizigers op de lucht- en zeehavens. Vervolgens blijkt dat u in het register staat omdat u een geldboete heeft openstaan, DNA-materiaal moet afstaan of een vrijheidsstraf moet uitzitten. Daar gaat uw vakantie. Want u moet eerst nog een straf van drie weken uitzitten. Of uw camper wordt in beslaggenomen. Of u mist uw boot of vliegtuig omdat u eerst nog een boete moet betalen. Zorg ervoor dat u minimaal een week voor vertrek uw signalering heeft afgehandeld. Zo komt u onbezorgd door elke controle.

Hoe weet ik of ik gesignaleerd sta?

U kunt zelf nakijken of er nog verkeersboetes openstaan via de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). U heeft dan wel een DigiD-code nodig. Meestal kunt u de boete direct betalen via iDEAL of een gespreide betaling aanvragen.

U kunt via deze link een overzicht opvragen van alle openstaande verkeersboetes en strafrechtelijke vorderingen (denk aan strafbeschikkingen, boetevonnissen, schadevergoedingsmaatregelen, transacties en ontnemingsmaatregelen). Het overzicht wordt naar uw Berichtenbox verstuurd, of u ontvangt het overzicht per post als u geen DigiD-code heeft.

Als u het overzicht per post ontvangt, kunt u een geldboete niet met iDEAL betalen. U kunt het bedrag zelf overmaken, of u kunt zich melden op het politiebureau. Als u de boete op het politiebureau betaalt kan de politie uw signalering ook meteen verwijderen uit het Opsporingsregister.

Het kan zijn dat u nog andere geldboetes moet betalen, DNA moet afstaan of een straf moet uitzitten. Meldt u zich dan met een geldig legitimatiebewijs op een politiebureau bij u in de buurt. Als er geen zaken meer openstaan in het Opsporingsregister kunt u met een gerust hart op vakantie!

Organisatie Verkeer
  • cbd77c1f1f68c058e8c090318419105a