Aantal woninginbraken met de helft gedaald afgelopen maanden, maar stijgt weer

Foto: Pixabay

19 juni 2020 08:00
Bron: Alarmeringen.nl

In de maanden april en mei is het aantal woninginbraken grofweg met de helft gedaald vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar. Het dievengilde lijkt wel weer actiever te worden.

Voor april en mei staat de teller op 2.637 inbraken in een woning of een poging daartoe. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 5.400, wat neerkomt op een daling van ruim 51 procent. Dit blijkt uit door Alarmeringen.nl geanalyseerde politiedata.

Sinds begin dit jaar is er een significante daling zichtbaar van het aantal woninginbraken. De daling lijkt in mei echter wel gestagneerd. De eerste weken van juni laten zelfs een flinke stijging zien. Dit jaar zijn er tussen januari en mei 11.939 inbraken of pogingen daartoe gemeld. Dit is een daling van ruim 22 procent in vergelijking met de eerste vijf maanden van 2019 (15.443).

Woninginbraken per plaats en postcode

Ondanks de landelijk dalende trend, wil het niet zeggen dat er niet meer wordt inbebroken. Daar waar in sommige plaatsen er sprake is van een forse daling, zijn er ook plaatsen waar juist in sommige wijken vaker wordt ingebroken. Op deze speciale dossierpagina Woninginbraken zijn in tabel- en kaartvorm de gegevens per plaats, postcode, per maand en per provincie te zien.