Reputatie politie goed, aandacht voor verbinding in Nederland

2 juli 2021 11:03
Bron: Politie.nl

De politie doet regelmatig onderzoek naar hoe de samenleving tegen de politie aankijkt. Bijvoorbeeld om te weten te komen in welke mate mensen de politie vertrouwen. Uit het onderzoek van 2021 blijkt dat de reputatie van de politie onder burgers goed is.

De legitimiteit van de politie staat of valt bij het vertrouwen van mensen. Bij vertrouwen in de politie gaat het om begrippen als nabijheid, rechtvaardigheid en effectiviteit; op al deze aspecten is de score goed. De politie wordt ervaren als vriendelijk, duidelijk en begripvol. Ook worden moed, integriteit, betrouwbaarheid en de goede samenwerking met andere organisaties positief gewaardeerd.

Aandachtspunt: verbinding

Bij maar liefst 58% van de burgers heeft de politie een zeer goede tot uitstekende reputatie. Toch zijn er kansen voor verbetering. De politie kan meer verbindend zijn; zo heeft de politie bij 28% van de burgers een matige tot slechte reputatie. Ook constateren de onderzoekers dat de politie nog beter rekening kan houden met wensen van burgers en beter problemen in de wijk kan aanpakken.

Uitkomsten

Van de uitkomsten van het onderzoek wil de politie leren, bijvoorbeeld door de dienstverlening en communicatie te verbeteren, of door gerichte maatregelen te nemen om het vertrouwen in de politieorganisatie te vergroten. Het onderzoek geeft geen aanleiding tot grote strategische koerswijzigingen, maar biedt wel de mogelijkheid tot verrijking en verdieping.

Organisatie
  • 1df2bb21008b6c670b0ce6086ea2eab5