Brandweer moest maandag 9264 keer uitrukken voor stormschade

28 oktober 2013 08:45
Bron: Politie.nl

Update 18.00 uur - De zuidwesterstorm die maandag naar over Nederland trok, heeft de Nederlandse brandweerkorpsen flink wat werk bezorgd. De brandweer is maandag al 9264 keer uitgerukt naar meldingen over stormschade en wateroverlast.

Vooral de regio Noord en Oost-Gelderland heeft het maandag zwaar te verduren, zo meldt Alarmeringen.nl. Deze regio heeft maandag 1510 stormmeldingen verwerkt, waarmee het de andere regio's in de top-drie ver overstijgt: in Haaglanden werden via de database van Alarmeringen.nl 834 meldingen geteld, terwijl Rotterdam-Rijnmond 787 stormmeldingen via het P2000-netwerk uitstuurde.

Uit de data van Alarmeringen.nl is goed te zien hoe de storm zich vanaf zondag over Nederland heeft bewogen. Zo hadden zondagochtend vooral de korpsen uit Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden verhoudingsgewijs veel meldingen, terwijl 's middags de regio's Amsterdam-Amstelland, Noord en Oost-Gelderland en Noord-Holland Noord aan de bak moesten.

Vanaf maandagochtend nam het aantal meldingen als gevolg van stormschade en wateroverlast in rap tempo toe. Daar waar 's ochtends diverse regio's enkele honderden meldingen kregen te verwerken, lag het zwaartepunt in de middag in Noord- en Oost Gelderland. Deze regio kreeg maandagmiddag maar liefst 1176 meldingen, bijna een kwart van het totale aantal die middag, te verwerken als gevolg van de overtrekkende storm.

Zondag moesten de diverse korpsen in totaal 1191 keer uitrukken voor meldingen over stormschade en wateroverlast. Sinds zondagochtend 6 uur staat de teller inmiddels op 10.455 meldingen.

"De maand oktober ontpopt zich hiermee als een uitzonderlijk drukke maand voor de hulpdiensten als gevolg van stormschade en wateroverlast", aldus Wilbert de Vries, eigenaar van Alarmeringen.nl. "De teller voor meldingen over stormschade en wateroverlast staat voor deze maand inmiddels op 16.130. Vorige maand waren er ter vergelijking 3674 soortgelijke meldingen vorige maand. In oktober vorig jaar kwam de teller niet verder dan een 'schamele' 1903 meldingen die de brandweer binnenkreeg over stormschade en wateroverlast."