Limburg - Controleactie tegen Mobiel Banditisme in Limburg

15 maart 2014 03:06
Bron: Politie.nl

De politie in de Eenheid Limburg gaat vrijdagavond en nacht actief op een aantal belangrijke verkeerspunten controleren in de strijd tegen mobiel banditisme. Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie, daarom dat er regelmatig controleacties worden georganiseerd.

Limburg
Aanpak mobiel banditisme
Door ruim 100 medewerkers van de politie, de Belastingdienst, Douane, het Openbaar Ministerie en de Landelijke Eenheid worden in de regio Noord- & Midden-Limburg controles uitgevoerd. Met behulp van digitale apparatuur, ANPR-posten, controleren zij autosnelwegen en provinciale wegen nabij de Maasbrug aan N280 in Roermond, de omgeving van de grensovergang van de Napoleonsbaan (N273) nabij Ittervoort en nabij de grensovergang met de A67 in Venlo. Daarnaast worden door agenten mobiele controles bij een aantal secundaire wegen uitgevoerd.

De mobiele daders zijn in bendevorm georganiseerd en plegen veel inbraken of diefstallen in korte tijd, waarna ze weer verdwijnen over de landsgrens naar het buitenland. Juist door intensieve samenwerking en het delen van informatie met partners en regelmatig actief te controleren hoopt de politie deze bendes een halt toe te kunnen roepen. De politieactie zal naar verwachting tot aan het begin van de nacht gaan duren. Eventuele resultaten worden zaterdag bekendgemaakt.

ANPR
De politie zal tijdens de controle gebruikmaken van ANPR-apparatuur (Automatic NumberPlate Recognition), deze scant met een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Een referentiebestand is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn. Indien een van deze kentekenleesapparaten een â??hitâ?? geeft dan volgt een opvolging met een staandehouding. Als het kenteken niet in het referentiebestand voorkomt (â??no-hitâ??), worden de gegevens van de kentekenpassage onmiddellijk uit het systeem verwijderd.

De ANPR-systemen zijn onder andere gevuld met een bestand van mobiele criminelen en rondtrekkende dadergroepen. Controle van de hits hiervan levert niet alleen een schat aan informatie op voor lopende rechercheonderzoeken maar vaak ook aanhoudingen van verdachten. Bij deze controles treft de politie vaak inbrekerswerktuigen en/of gestolen goederen aan.

Wat is mobiel banditisme?
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor (inter)nationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, autodiefstal en diefstal uit auto's.

  • 4b0b64f38e1ab5dd4dfdebd3530099c6