Oost-Zeeuws-Vlaanderen - Gezamenlijke actie op drugsnetwerk in Zeeuws-Vlaanderen en België

1 maart 2017 17:35
Bron: Politie.nl

Dinsdagmorgen zijn in Nieuw Namen en Heikant twee mannen aangehouden.

Justitie in België doet onderzoek naar een drugsnetwerk en riep de hulp van de Nederlandse politie en justitie in. Dit leidde dinsdagmorgen tot de aanhouding van enkele hoofdverdachten in België, welke zowel in Nederland als in België crimineel actief zijn. Op dat zelfde moment hebben een Nederlandse Rechter-Commissaris en een officier van justitie in aanwezigheid van de politie enkele doorzoekingen gedaan in woningen in Heikant, Hulst, Koewacht, Nieuw Namen en in een bedrijf in Clinge.
Hennepkwekerij en in beslag name personenauto
De Nederlandse autoriteiten troffen op de eerste verdieping in een woning aan het Kerkpad in Nieuw Namen een hennepkwekerij aan. Verder werd een eerdere oogst gevonden. De spullen zijn in beslag genomen en vernietigd. In overleg met de officier van justitie werd ook een personenauto in beslag genomen. In de woning werd een 25-jarige inwoner uit deze plaats aangehouden. Hij werd voor onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht. De man is dinsdag verhoord en mocht dinsdagavond het cellencomplex verlaten. Hij blijft verdachte voor deze zaak.
Hennepkwekerij en contant geld
In een woning aan de Julianastraat in Heikant werd een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 59-jarige inwoner uit deze plaats. Hij is voor verder onderzoek ook naar het cellencomplex in Middelburg gebracht en kreeg dinsdagavond te horen dat hij langer vast blijft zitten. In deze woning werden ruim zeven kilogram gedroogde henneptoppen en ruim 2.500 hennepstekken in beslag genomen.
Contant geld en personenauto in beslag genomen
In een woning in Hulst, waar een van de hoofdverdachten van het Belgische onderzoek woont, werden enkele tienduizenden euro's aan contant geld gevonden. Naast het geld werd ook een personenauto in beslag genomen.
Mogelijke sluiting bedrijfspand
In het bedrijfspand in Clinge zijn mogelijk bedrijfsmatige activiteiten uitgevoerd, die in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan. Op basis van een bestuurlijke rapportage beziet de gemeente Hulst welke maatregelen kunnen worden genomen op grond van het geldende Damoclesbeleid. 
Ondermijning
Het onderzoek is een duidelijk voorbeeld van de aanpak van ondermijnende criminaliteit, waarbij goed wordt samengewerkt met de zuiderburen. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse en Belgische samenleving is namelijk de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om Illegale activiteiten die niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale voorzieningen uit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Dat tolereren we niet. Iedere burger en onderneming moet zich aan wetten, regels en verplichtingen houden. Door deze integrale aanpak neemt de slagkracht van de overheden toe. Iedere interventie raakt en verstoort de criminele industrie.
Aanpak hennepstekkerijen
Verder is het belangrijk dat politie en justitie zeker de voorzijde van het hennepproces, namelijk het oprollen van stekkerijen, te lijf gaan. Dit om de keten van de hennepteelt al aan de voorzijde een grote slag toe te dienen. Uit onderzoek blijkt dat een hennepstekkerij van gemiddelde omvang meerdere kwekerijen van stekken kan voorzien. In de wetenschap dat alle hennepstekken uiteindelijk in een kwekerij terecht komen, betekent het aanpakken van deze hennepstekkerijen een forse besparing van de capaciteit van politie en justitie aan de achterzijde van het proces.

  • 8f5d7424c1104dc94531d39e98200ad0