Hoogeveen - Wapens aangetroffen bij verkeerscontrole

23 maart 2017 11:32
Bron: Politie.nl

De politie heeft woensdag 22 maart twee mensen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit bij een verkeerscontrole op de Sportveldenweg in Hoogeveen.

Agenten controleerden een auto met daarin een 18-jarige man uit Hoogeveen als bestuurder. Zijn rijbewijs werd gecontroleerd en dat was in orde. De 21-jarige bijrijder uit Hoogeveen bleek de eigenaar van de auto te zijn. Hij bemoeide zich met de controle en gaf aan dat hij het kentekenbewijs van de auto niet bij zich had. Toen agenten hem naar een legitimatiebewijs vroegen, kon hij dat niet tonen. Dat was aanleiding om in de tas van de man te kijken op zoek naar een legitimatiebewijs. In de tas werd geen legitimatiebewijs, maar wel een vuurwapen aangetroffen. Daarop is ook de bestuurder gefouilleerd. Hij bleek in het bezit van twee opvouwbare messen in creditcardformaat. Beide heren zijn aangehouden. Het vuurwapen en de opvouwbare messen zijn in beslag genomen.

Mobiel banditisme

De verkeerscontrole was gericht op het opsporen van rondtrekkende criminelen. Deze criminelen maken zich schuldig aan misdrijven zoals auto- en woninginbraken, winkeldiefstal, insluipingen, oplichting aan de deur, skimming en zakkenrollerij. De bandieten strijken ergens neer en reizen na een korte periode weer verder. Of ze plegen misdrijven in de buurt van snelwegen, zodat ze snel kunnen vluchten. Dit noemen we ook wel mobiel banditisme. De aanpak hiervan staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie.

Onderzoek vuurwapen

Het vuurwapen wordt volgens een vaste procedure nader onderzocht. Dat gebeurt door deskundigen van de politie, forensisch experts op het gebied van wapens, munitie en explosieven. Zij kijken of de herkomst van het wapen is vast te stellen en of het als vermist of gestolen is opgegeven. Ook wordt een zogeheten hulsbodemvergelijkingsonderzoek gedaan. Dan wordt in een laboratoriumopstelling een proefschot gegeven met het wapen. Daarna zijn er hele specifieke kenmerken op de patroonhuls te vinden die uniek zijn voor dit wapen. Die gegevens worden vergeleken door een geautomatiseerd systeem, genaamd ?IBIS?, met gegevens uit in een internationale databank, om zo na te gaan of dit wapen eerder is gebruikt bij een gepleegd misdrijf. Dat geldt specifiek voor schietincidenten waar geen wapen bij is aangetroffen. 

De politie is er voor een veiliger Nederland

Wapenbezit verhoogt de kans op ongelukken en geweld. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om wapens te bezitten of te gebruiken. Alleen sportschutters of jagers mogen bepaalde wapens gebruiken; als zij over de juiste vergunning beschikken en zich houden aan de regels van de Wet wapens en munitie. In alle overige gevallen is wapenbezit en -gebruik strafbaar.
Op deze pagina leest u welke regels er gelden, hoe u een wapen- of jachtvergunning aanvraagt en waar u wapens kunt inleveren.

  • 6e2daeec8aec2b6a33ec6887d5a369a0