Haarlem - Bejaarde man slachtoffer van babbeltruc

15 april 2017 12:56
Bron: Politie.nl

Een 89-jarige man is het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Bij de woning van de bejaarde Haarlemmer aan de Albert Schweitzerlaan werd vrijdag rond 19.00 uur aangebeld.

Een 'medewerker van de bank' stond voor de deur. Het slachtoffer kreeg een nieuwe betaalpas. Als service, omdat de man slecht ter been was, kwam de bankmedewerker persoonlijk langs. Het slachtoffer moest dan wel zijn oude bankpas met pincode inleveren. 

Het slachtoffer pakte deze gegevens uit de kast. Op dat moment zag de verdachte de kans om een flink contant geldbedrag weg te pakken wat ook in de kast lag. Dit ontdekte het slachtoffer pas later. Toen was de 'bankmedewerker' al gevlogen.

Advies politie
Veelal ouderen worden slachtoffer van de oplichter(s). Het is dan ook belangrijk dat ouderen op de hoogte worden gebracht van deze vorm van oplichting. De tip van de politie is dan ook; praat hier over met je ouders.

Voor de potentiƫle slachtoffers is het advies: Vraag personen aan de deur later terug te komen als er iemand op visite is of doe de deur niet open als je het niet vertrouwd. Heb je geen afspraak? Vraag iemand later terug te komen. Of doe de deur dicht (laat de persoon buiten staan) en bel het bedrijf om te controleren of het klopt. Geef nooit geld; en zeker geen pinpas of pincode. De politie of bankmedewerkers zullen nooit om een pincode vragen.

Signalement
Van de 'bankmedewerker' is het volgende signalement bekend. Donker getint uiterlijk, rond de 30 jaar, fors/flink postuur, verzorgd uiterlijk en sprak goed Nederlands. Mogelijk heeft de man in de omgeving bij meer mensen aangebeld met dit verhaal.

2017076617

  • 7547fc4f990c5ee05f7f6f829d93f1a2