Leeuwarden - Man aangehouden na bekogelen agenten

13 juni 2017 13:44
Bron: Politie.nl

Op maandagavond 12 juni werd een 27-jarige Leeuwarder aangehouden op de Voorstreek in Leeuwarden nadat hij agenten bekogelde met bakstenen en ze bedreigde met de dood.

Onderzoek
De politie kreeg rond 19.15 uur een melding dat een man aan de Droevendal een fiets probeerde open te breken. Toen agenten een kijkje namen zagen ze een man met een ijzeren staaf op een fiets slaan. Toen ze hem aanspraken ging hij volledig door het lint. Hij schreeuwde, schold ze uit en bedreigde ze met de dood. Toen hem verteld werd dat hij werd aangehouden pakte hij bakstenen en gooide die richting de agenten. Die probeerden de 27-jarige  met pepperspray onder controle te brengen. Dit had niet het gewenste effect, hij pakte de ijzeren straaf en dreigde in de richting van de agenten. Hij draaide zich vervolgens om, trapte door een schutting en probeerde te vluchten. Via een steeg rende hij naar de Oosterkade. Ondertussen waren meerdere agenten opgeroepen om hun collega?s te assisteren. De Leeuwarder werd even later aangehouden op de Voorstreek. De agenten doen aangifte. De verdachte zit nog vast. De politie doet onderzoek. 
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.

Naast politiemedewerkers krijgen ook andere medewerkers met een publieke taak te maken met agressie en geweld, zoals ambulance- en brandweerpersoneel, tramconducteurs, buschauffeurs, onderwijzers of belastinginspecteurs. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geƫist. Meer informatie over geweld tegen politie en hulpverleners vindt u hier.

 

  • 49336e35958a8fc5ce4f2d7c0fe5779a