Amsterdam-Noord - Daders vluchtten na schietincident IJplein

20 februari 2018 05:00
Bron: Politie.nl

De politie onderzoekt een schietincident dat plaatsvond op het IJplein op maandag 19 februari 2018. Bij het schietincident raakte niemand gewond. Twee daders zijn gevlucht. De politie zoekt getuigen, die ze nog niet hebben gesproken.

Rond 09.25 uur vond er een overval plaats in een woning aan IJplein. Twee mannen zijn met een onbekend geldbedrag de woning uit gevlucht. Het slachtoffer achtervolgde de overvallers. Bij deze achtervolging zijn meerdere schoten gelost.
Eén van de daders reed vermoedelijk weg in een bestelauto. Op de A10 ter hoogte de Coentunnel hield de politie een bestuurder van een bestelauto aan. De bestuurder is door middel van een zogenaamde uitpraatprocedure* uit het voertuig gehaald. Hij was uit zichzelf gestopt bij het zien van meerdere politieauto’s op de A10 en zijn auto voldeed aan de omschrijving van de vluchtauto. Onderzoek moet uitwijzen of hij betrokken is geweest bij het incident op het IJplein.
Signalementen
Dader 1:

Licht getinte man
ongeveer 24 jaar oud
1.70m lang
donkergekleurde muts
donkere jas
spijkerbroek

Dader 2:

Licht getinte man
ongeveer 24 jaar oud
1,68 m lang
kort donker bomberjack
petje

Heeft u informatie en/of beeldmateriaal met betrekking tot deze zaak neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Men kan beeldmateriaal ter beschikking stellen via het tipformulier.
* Uitpraatprocedure
De politie past de uitpraatprocedure toe om op een veilige manier (vermoedelijk) vuurwapengevaarlijke verdachten aan te houden. Politiemensen richten vanachter een dekking hun vuurwapens op de auto of woning waarin de verdachten zitten. De verdachten krijgen dringende, duidelijke mondelinge opdrachten, terwijl de politie hen onder schot houdt. Op deze wijze praat de politie de verdachten letterlijk op een veilige manier uit de auto of woning. De procedure stopt op het moment dat de verdachte(n) zijn aangehouden en de handboeien om hebben. Politiemensen trainen op deze uitpraatprocedures zodat die op een veilige manier kunnen plaatsvinden.