Bergen op Zoom - Verschillende (pogingen) straatroven in Bergen op Zoom

10 februari 2019 14:47
Bron: Politie.nl

In de afgelopen dagen zijn verschillende mensen het slachtoffer geworden van straatroven in Bergen op Zoom. Vrijdag aan het eind van de middag werd een vrouw van haar tas beroofd op de Van Konijnenburgweg, zaterdagmiddag en –avond volgden nog meer straatroven of pogingen daartoe.

De politie is nog op zoek naar getuigen die ons mogelijk kunnen helpen bij het onderzoek. Mocht u iets weten dat verband kan houden met deze straatroven, of hebt u zelfs iets gezien van de beschreven berovingen, dan wordt u verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via het algemene nummer van de politie (0900-8844) of via What’s App (06-12207006). Als u liever niet met de politie praat, maar u vindt het wel belangrijk om uw informatie te delen, dan kan dat ook (gegarandeerd anoniem) via Meld Misdaad Anoniem. Bezoek hun website (www.meldmisdaadanoniem.nl) of bel op 0800-7000. Vermeld bij uw contact graag zaaknummer 2019-031301.

Zaterdagmiddag rond 13.15 uur liep een 53-jarige vrouw bij winkelcomplex De Zeeland over de Escarp in Bergen op Zoom. Op een gegeven moment voelde zij dat haar tas van haar schouder gerukt werd. De vrouw kwam hierdoor ten val en liep hierbij letsel op. De beroving werd gepleegd door een man op een scooter. Nadat hij de tas gegrepen had ging de man er vandoor. De vrouw heeft een signalement doorgegeven aan de politie. In de tas zat o.a. een portemonnee met bankpassen. Enige tijd later zijn met de bankpassen goederen afgerekend in verschillende winkels in de buurt.
Nog twee pogingen
Zaterdag aan het begin van de avond, rond 18.15 uur, was het weer raak. Een 61-jarige vrouw liep door de Kloosterstraat toen er een scootertje langs haar reed en haar tas van haar schouder probeerde te rukken. Omdat het hengsel brak kreeg de dief de tas niet te pakken, maar de vrouw kwam wel ten val. Zij raakte licht gewond. Door de schrik kon de vrouw niet meer reproduceren hoe de berover eruit zag, maar een vriendin van haar, die naast haar liep op het moment van de diefstal, kon dat wel. Zij gaf het signalement door in een getuigenverklaring.

Later op de avond, zo omstreeks 21.55 uur, liep een 49-jarige man met zijn dochter van 15 over de Korenmarkt nadat hij zijn auto geparkeerd had. Ineens kwam er vanuit het niets een man tussen de auto’s vandaan die hem bedreigde met een mes. Hij wilde geld. Het slachtoffer raakte in een worsteling met zijn belager en beide mannen vielen op de grond. De dochter probeerde de dief nog weg te trekken, maar zij werd door hem op de grond gegooid en kwam ten val. Toen zowel het slachtoffer als zijn dochter om hulp begonnen te roepen bedacht de berover zich en ging hij er vandoor. Zonder buit. Maar wel met achterlating van twee geschrokken mensen.
Straatroven hebben prioriteit
Omdat de slachtoffers van straatroven vaak erg onder de indruk zijn van dergelijke gebeurtenissen, hebben dit soort zaken een hoge prioriteit bij de politie. Daarom doen we er alles aan om de dader(s) van straatroven te pakken. Ook nu, naar aanleiding van deze vier voornoemde gebeurtenissen, zijn politiemensen hard op zoek gegaan naar mensen die als verdachte kunnen worden aangemerkt. Omdat er bij verschillende winkels met gestolen pinpassen was betaald zijn camerabeelden uit de winkels opgevraagd. Ook zijn verklaringen van winkelpersoneel opgenomen en zijn signalementen van de mogelijke dader(s) verspreid onder de dienstdoende politiemensen.
Aanhouding mogelijke verdachte
Dat laatste resulteerde zaterdagavond rond 21.55 uur in de aanhouding van een 33-jarige man uit Halsteren. Hij reed op zijn scooter over de Gertrudisboulevard toen agenten hem passeerden en zagen dat hij aan het signalement voldeed van de beroving die vrijdagmiddag gepleegd was op de Van Konijnenburgweg. Na een korte achtervolging te voet konden agenten de man staande houden. Hij bleek in het bezit te zijn van twee messen. De man is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex waar hij zal worden gehoord. De scooter waar de man op reed en de kleding die hij droeg ten tijde van de aanhouding zijn door de politie in beslag genomen ten behoeve van het verdere onderzoek. In dit onderzoek wordt ook bekeken of deze man verantwoordelijk kan zijn voor de andere straatroven die zijn gepleegd. De aangehouden verdachte is zondagmiddag in verzekering gesteld op last van de (hulp)officier van justitie.
Themapagina
Omdat straatroven zo vaak voorkomen en omdat de psychische, lichamelijke en materiele schade groot is heeft de politie op haar website een speciale themapagina met betrekking tot dit onderwerp gemaakt. Dit is de pagina https://www.politie.nl/themas/straatroof.html Op die themapagina vindt u informatie over wat de politie precies doet tegen straatroven, wat u moet doen als bijvoorbeeld uw telefoon wordt gestolen, welke zaken u bij een aangifte moet doorgeven, maar ook staan er tips op om een straatroof te voorkomen.