Onderzoek overlijden Dean in volle gang in Breda

Foto: politie.nl

18 januari 2022 16:10
Bron: Politie.nl

Het onderzoek naar de omstandigheden waarbij de 4-jarige Belgische jongen om het leven kwam is nog in volle gang. De gebeurtenissen op een rij in bijgevoegde illustratie.

Bij iedere inzet van Ambert Alert maken wij een zorgvuldige afweging. We bekijken per casus de risico’s en voors en tegens van een bericht. De veiligheid van de personen die vermist zijn staat daarbij altijd voorop. In dit geval hebben we aanvankelijk aangesloten op het Belgische opsporingsbericht in combinatie met een eigen nieuwsbericht. Dit leverde veel publicaties op in landelijke en regionale media met foto’s van de gezochte personen en auto en genereerde enkele tientallen tips. Na de arrestatie van de verdachte werd besloten om eerst een urgent veiligheidsverhoor met hem te doen om zo snel mogelijk de verblijfplaats van de jongen vast te stellen. Toen dat niet direct gebeurde is alsnog Amber Alert gestart.

Storing

Bij het uitdoen van het Alert bleek er een technische storing te zijn. Door die storing is het bericht er maandag via een noodprocedure uitgegaan. Dat houdt in dat het bericht handmatig i.p.v. geautomatiseerd wordt verspreid en dat minder deelnemers worden bereikt, Maar via de belangrijkste kanalen is er wel een groot bereik. Het bericht is direct verzonden naar nieuwsmedia, sociale media platformen en publieke schermen zoals op Schiphol, NS-stations en overig OV. Halverwege is de verspreiding van Amber Alert gestaakt omdat het vermiste jongetje toen dood was aangetroffen. De technische storing wordt onderzocht en verholpen zodat het systeem klaar is voor geautomatiseerde verspreiding van een Amber Alert.

We hebben een overzicht gemaakt van de activiteiten van de 24 uur dat de zoektocht in Nederland duurde. Vandaag, dinsdag 18 januari 2022, is het onderzoek nog in volle gang en zal nog langere tijd in beslag nemen. In het belang van het onderzoek zal er voorlopig geen inhoudelijk nieuws over het onderzoek meer naar buiten gebracht worden.