Breda, Hazeldonk - Getuigen gezocht van achtervolging

12 januari 2017 14:23
Bron: Politie.nl

De politie zoekt getuigen van een achtervolging woensdag 11 januari tussen 16.20 uur en 17.20 uur tussen Breda en de Belgische grens over de A27, de A58 en de A16 in zuidelijke richting. Twee verdachten zijn in België aangehouden.

Op woensdag 11 januari 2017 reed een politieagent vanaf zijn werkplek in Breda naar huis. Toen hij de A27 opdraaide sprong er een man voor zijn auto. Hij kon de man maar net ontwijken. Die man hoorde bij een Volkswagen Passaat met een Engels kenteken die op de vluchtstrook stond. De agent weet dat er Oost-Europese bendes zijn die op deze manier auto?s tot stoppen dwingen en dan om geld vragen voor een nood geval. Veel mensen geven op die manier geld en krijgen dan nepartikelen als onderpand. De agent stopte een stuk verderop en belde de meldkamer met het verzoek om een surveillanceauto naar de situatie te laten kijken. Hij bleef zicht houden op de Engelse auto. De situatie herhaalde zich enkele malen met andere passerende voertuigen. Maar voordat er een politieauto in de buurt was reed de Volkswagen weg. De auto reed langs de agent en die zag dat er twee mannen in zaten. Hij besloot, terwijl hij contact had met de meldkamer, de auto rustig te achtervolgen. Op de splitsing van de A27 met de A58 stopte de auto weer langs de weg. De politieagent stopte er achter. Een van de inzittende sprak de agent aan die in burger was. Hij vroeg om hulp in verband met een probleem wat hij zou hebben. Toen de agent aan gaf dat hij niet uit zou stappen maar wel via de telefoon hulp wilde laten komen reed de Volkswagen weer weg. 
Achtervolging
De auto reed met hoge snelheid in zuidelijke richting, achtervolgd door de agent. Een file werd met diezelfde hoge snelheid rechts over de vluchtstrook ingehaald. De agent probeerde, door naast de auto te gaan rijden, er voor te zorgen dat het niet richting België zou gaan. De agent liet via het portierraam zijn politielegitimatie zien. Als antwoord hierop maakte de man een stuurbeweging waardoor er bijna een ernstige aanrijding ontstond. Door hard remmen en weg te sturen lukte het de agent om de auto te ontwijken. De auto stopte nog op de vluchtstrook en de agent probeerde de mannen uit de auto te halen. Dat lukte niet. Hierna ging het met hoge snelheid richting België. Maar plotseling kwam er een zwarte rookpluim uit de uitlaat van de Volkswagen. Zijn motor was vermoedelijk kapot want hij verminderde ook snelheid.
Aanhouding
De auto reed met zijn laatste krachten de grens over en stopte daar. De inzittenden dachten vermoedelijk dat ze daar veilig waren. Maar volgens internationale afspraken mogen Nederlandse agenten ook in België optreden. Binnen korte tijd waren en Nederlandse en Belgische agenten bij de auto. De twee inzittenden werden aangehouden, het bleken twee Roemenen te zijn van 23 en 26. Ze werden in België voor enkele zaken gezocht. De Nederlandse politie gaat een dossier opmaken tegen de bestuurder. Om die reden worden getuigen gezocht van de hele rit en alles wat er gebeurd is.
Getuigen
Mensen die woensdag 11 januari 2017 tussen 16.20 uur en 17.20 uur op de A27, A58 en A16 hebben gereden en iets gezien hebben worden dringend verzocht contact te zoeken met de politie:
- via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden,
- via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006),
- anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M,
- via het Team Criminele Inlichtingen in een vertrouwelijk gesprek 079-3458999

Noord-Brabant Breda

  • b1974b97b1aa27bd94e61c103a6442e4