Eindhoven - Man met nepvuurwapen aangehouden

3 juni 2018 06:01
Bron: Politie.nl

Vrijdagavond zag een buurtbewoner van de Auberstraat door het slaapkamerraam van een woning een man staan die iets in zijn hand had dat op een vuurwapen leek. De buurtbewoner bedacht zich geen moment en belde direct de politie.

Kort na 18.10 uur werd kwam de melding bij de politie binnen. De politie neemt dit soort meldingen hoog op. De buurtbewoner gaf goed door een beweging gezien te hebben die leek op het naar achteren halen van de slede van een pistool. Hierdoor werd de melding zeer serieus genomen. We gingen met meerdere eenheden die kant op. De straat werd afgezet en zowel een onderhandelaar als arrestatieteam werden ingeschakeld. Kort hierna kon de man worden aangehouden.
Nepwapen
Na onderzoek bleek het te gaan om een nepwapen, een zogeheten BB-gun. Dit balletjespistool was nauwelijks van echt vuurwapen te onderscheiden. De man zit nog vast voor verder onderzoek.
Levensgevaarlijk
Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden. Ook als ze groter of kleiner dan het echte wapen zijn of als ze een andere kleur hebben. De dreiging die er vanuit kan gaan is dus net zo hoog. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Bedenk dat de politie een nepwapen op straat vaak behandelt als een echt wapen en daarbij geen risico neemt. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, waarbij de politie misschien zelfs moet schieten. Soms blijkt het achteraf om een nepvuurwapen te gaan, maar dat kun je van een afstand niet zien. Iedereen met een nepwapen is strafbaar. Meer informatie over nepvuurwapens is te vinden op de speciale themapagina over nepvuurwapens.