Den Helder - Balletjespistool levensgevaarlijk

16 juni 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Op donderdagavond kroop een 57-jarige man uit Nieuweroord werkelijk door het oog van de naald toen hij vlak voor zijn aanhouding een kelderbox uit kwam lopen met een pistool in zijn hand.

Gelukkig reageerde hij goed toen de politie riep dat hij het wapen weg moest gooien. Maar hoe anders had het kunnen aflopen. Achteraf bleek het om een balletjespistool te gaan.
Bedreiging
Aan het eind van de middag kreeg de politie melding van een bedreiging in een woning aan het Koggeschip in Den Helder. Een van de bewoners was bedreigd met een mes door een man die zijn eigendommen (die nog in de woning lagen) op kwam halen. De verdachte was inmiddels vertrokken, maar doordat bekend was om wie het ging, wist de politie hem korte tijd later te traceren in een pand aan de Wormstraat. De verdachte bleek in een kelderbox te zitten.
Tussen duim en wijsvinger
Aangezien de verdachte in ieder geval over een mes beschikte maakte de politie de gang bij de kelderboxen vrij en riep de man van afstand aan, dat hij naar buiten moest komen. Een van de politiemensen verklaarde: ‘Het duurde even voordat er gereageerd werd, maar toen ging de deur open. Toen de man naar buiten kwam had hij een vuurwapen in zijn handen. Gelukkig zagen wij op tijd dat hij de loop van het wapen tussen duim en wijsvinger hield.’ De man gooide het pistool direct op de grond toen de politie dat van hem eiste.

De verdachte kon ter plaatse in de boeien geslagen worden. Toen pas bleek het wapen een balletjespistool te zijn. De man had overigens wel een mes en verschillende soorten medicijnen en drugs bij zich. De politie nam de wapens en de drugs in beslag.
Nepvuurwapen zijn ook verboden
De politie waarschuwt regelmatig voor de gevaren van nepvuurwapens. Het was in dit geval goed dat de politiemensen voldoende afstand hadden genomen en op tijd zagen dat de verdachte niet direct met het wapen kon schieten. Anders was er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Nepvuurwapens lijken vaak op echte vuurwapens en zijn daarom ook verboden in Nederland. Het is een misdrijf om met een nepvuurwapen rond te lopen. Deze wapens zijn immers geschikt is om iemand mee te bedreigen.

In dit geval is het uiteindelijk goed afgelopen, maar dit had ook heel anders kunnen zijn. Houd nepvuurwapens daarom van straat om dit soort levensbedreigende situaties te voorkomen!
Meer informatie over nepvuurwapens is te vinden op de speciale themapagina over nepvuurwapens.

2018111770