Politie breekt Pegida-demonstratie af in Eindhoven

Foto: politie.nl

26 mei 2019 22:57
Bron: Politie.nl

De politie heeft zondagavond 26 mei een einde moeten maken aan de Pegida-demonstratie nabij de moskee aan de Otterstraat in Eindhoven.

Een groep van enkele honderden mensen die zich tegen de demonstratie keerde, veelal jongeren, veroorzaakte vanaf 19.00 uur ongeregeldheden door vanaf de start van de demonstratie aan de Pastoor Petersstraat met stenen en andere voorwerpen te gooien. De Mobiele Eenheid heeft diverse charges uitgevoerd om een einde te maken aan dat geweld. De situatie werd steeds nijpender toen de demonstratie stokte op de hoek Kloosterdreef-Robbenstraat.

Afbreken

Daarop besloot de locoburgemeester na overleg in de driehoek rond 20.30 uur de politie toestemming te geven de demonstratie af te breken en de Pegida-aanhangers te evacueren.
De locoburgemeester heeft deze beslissing genomen, omdat de veiligheid van omwonenden, omstanders en demonstranten niet meer gegarandeerd kon worden. Hoeveel waarde de driehoek ook hecht aan vrijheid tot demonstratie, de veiligheid van inwoners gaat op zo’n moment voor.

Aanhoudingen

Er zijn tot nu toe twaalf personen aangehouden bij de ongeregeldheden, de meerderheid vanwege openlijke geweldplegingen. Het ging in alle gevallen om mensen die zich tegen de demonstratie en politie keerden. Vier politiemensen raakten licht gewond bij de ongeregeldheden.