Opening Criminele Kaart op Team Weerijs in Etten-Leur

Foto: politie.nl

28 augustus 2019 16:56
Bron: Politie.nl

Woensdagmiddag 28 augustus heeft politieteam Weerijs als eerste basisteam in de eenheid Zeeland West-Brabant een ‘interactieve criminele kaart’ in gebruik genomen. Hiermee worden politiedata en data uit open sources (internet) als een gecombineerde laag op een plattegrond geprojecteerd, waardoor criminele hotshots en hotspots direct zichtbaar worden en een realtime crimineel beeld ontstaat. Een paar extra ogen en oren in de wijk voor de agent op straat.

De criminele kaart werd tijdens een feestelijke opening op het politiebureau in Etten-Leur officieel geopend door burgemeester Miranda de Vries. Zij kon meteen aan de slag met dit grote interactieve scherm waarop een plattegrond van de eenheid Zeeland West-Brabant staat. Politiebestanden, maar ook data van verschillende bronnen, waaronder de Kamer van Koophandel worden via een beveiligde omgeving binnengehaald en vertaald naar de dynamische criminele kaart. Hierdoor worden in een oogopslag criminele activiteiten en bewegingen zichtbaar. Overlap in hennep, synthetische drugs, cocaïnehandel of vuurwapens worden visueel zichtbaar. Maar ook witwaspraktijken zoals grote concentraties van dezelfde type bedrijven of bedrijven in een onlogische omgeving komen scherper in beeld. Wanneer hij rondrijdt ziet een agent natuurlijk niet wat er achter deuren afspeelt, deze kaart biedt hem de mogelijkheid om eigen kennis, ervaring en inzicht te koppelen aan andere gegevens. Dit geeft nog meer inzicht om de criminaliteit in de wijk aan te pakken.

Primeur

Operationeel Expert Bas v/d Moezel van Team Weerijs: ‘Er zijn al diverse acties uitgerold met behulp van de tafel en ik weet dat het verschil maakt voor onze collega’s op straat. Er staat zoveel informatie op die beter zicht en inzicht in je wijk geeft. Dat verandert veel hoe je hier naar kijkt en welke keuzes je maakt. Toen gesproken werd om een digitale beeldtafel als pilot in de praktijk te brengen, stond ik als eerste vooraan’.

Uitbreiding proeftuin

De criminele kaart is nog volop in ontwikkeling. De inzet van de criminele kaartbeeldtafel bij Team Weerijs is een uitbreiding van de proeftuinde eerste uitrol naar de organisatie, waarin anders kijken naar criminaliteit binnen een basisteam naar een hoger digitaal niveau wordt getild. Programmamanager Innovatiecel Rene Nuijten: 'We zijn trots dat we nu zo ver zijn om de digitale beeldtafel als pilot in de praktijk verder de organisatie in te brengen. De kracht zit in een meer effectievere politie. Ze weten meer en kunnen aan de hand daarvan beter optreden. Ze kunnen veel meer op straatniveau duiden. Het is een belangrijke stap voorwaarts Het is belangrijk datom onze mensen goed zicht hebben te bieden op wat er speelt in hun wijk en de beeldtafel is hiervoor een uitstekend middel. Het vergt een andere manier van denken en werken. Door de tafel aan hen beschikbaar te stellen, trainingen te verzorgen en vinger aan de pols te houden, helpen we ze het beste uit deze criminele kaart, zichzelf en het team te halen'. 

Trots

Miranda de Vries, burgemeester van Etten-Leur verzorgde met een druk op een rode knop de officiële opening van de criminele kaart. ‘Ik ben ongelooflijk trots dat we de kaart hier in Etten-Leur als eerste hebben. We staan hier aan de wieg van iets heel moois. Door middel van de criminele kaart kunnen we ondermijning en innovatie aan elkaar koppelen. En dat is volgens mij de enige manier om de criminelen een stapje voor te zijn en blijven. Zowel politie als gemeente trekken samen op in de strijd tegen misdaad en ondermijning. Dankzij deze datagedreven manier van werken kunnen we meer boeven vangen en dat is een mooie ontwikkeling!’