Lage Mierde - Auto’s en luxe goederen in beslag genomen wegens onverklaarbaar vermogen

6 juli 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Donderdagochtend 5 juli deed de politie een doorzoeking in een woning in Lage Mierde. De 37-jarige bewoner wordt verdacht van witwassen. Bij de man zijn auto’s en luxe goederen in beslag genomen, omdat de officiële inkomsten van deze man het bezit van dergelijke dure spullen niet kunnen verklaren.

De man stond al geruime tijd op de radar van de politie omdat hij op wel erg grote voet leek te leven. In een gezamenlijk onderzoek met de Belastingdienst bleek dat zijn officiële inkomsten daarvoor echter geen enkele aanleiding gaven. Het vermoeden is dat hij dit mogelijk financiert met geld dat hij door criminele activiteiten heeft verkregen. Daar wordt nader onderzoek naar gedaan. Donderdag startten we in de vroege ochtend in en om de woning van de man een onderzoek, waarna diverse goederen zijn meegenomen.
Resultaten
We namen bij het onderzoek onder andere één personenauto’s in beslag; een Chevrolet Corvette. Ook werd een motorscooter aangetroffen die na onderzoek van diefstal afkomstig bleek. Daarnaast werden nog een jetski, een bestelbus, twee crossmotoren, contant geld en administratie in beslag genomen. Deze administratie wordt verder onderzocht op grote aankopen die in het verleden zijn gedaan.

Windhapper
Dit onderzoek van politie en justitie richt zich op witwassen en in dit specifieke geval op een zogenoemde ‘windhapper’. De man beschikt voor zover bekend over veel te weinig officieel inkomen, dat zijn luxe levensstijl kan verklaren. Bij de actie van donderdagmorgen sloten naast de politie ook de gemeente en de Belastingdienst aan. Ook werd een geldhond, getraind in het zoeken naar contant geld, ingezet. De man is nog niet aangehouden, maar uiteraard wel verdachte in het onderzoek.

Integrale Aanpak
Politie, OM, Belastingdienst en gemeenten werken samen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hieronder valt ook de aanpak van onverklaarbaar vermogen. Het gaat hierbij personen met een levensstijl die niet aansluit bij hun officieel geregistreerde inkomen door bijvoorbeeld het bezit of huren van voertuigen of luxe goederen. Doordat de samenwerkende overheidsdiensten informatie samenbrengen kunnen deze adequaat worden aangepakt, zowel via de strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijk weg.