Utrecht - Weer verdachten aangehouden voor plofkraken

25 juli 2018 06:00
Bron: Politie.nl

De afgelopen week zijn er weer verdachten van plofkraken aangehouden. De mannen worden ervan verdacht meerdere plofkraken te hebben gepleegd in Duitsland. Vanochtend zijn verschillende huiszoekingen gedaan in Utrecht. Duitse en Nederlandse Opsporingsdiensten hebben afgelopen jaren intensief samengewerkt bij de aanpak van plofkraken, die in Duitsland werden gepleegd door vermoedelijk Nederlandse verdachten.

Landelijke Eenheid
In de vroege ochtend van 17 april zijn meerdere daders vanuit Nederland naar Duitsland gereden om een plofkraak in Castrop-Rauxel te plegen. Ze werden daarbij gestoord door een getuige en sloegen op de vlucht. Speciale eenheden van de politie, die in de omgeving waren, konden drie personen in Dortmund aanhouden. Twee van hen zijn vermoedelijk daadwerkelijk betrokken geweest bij de plofkraak en zitten nog vast.

Uit onderzoek kwam naar voren dat nog enkele andere verdachten betrokken waren bij de plofkraak en andere plofkraken in Duitsland. Vorige week donderdag werd een 30- jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in Hilversum. Vandaag is een 25-jarige verdachte uit Utrecht aangehouden. De politie heeft huiszoeking gedaan in 5 woningen in Utrecht op zoek naar bewijsmateriaal. In de woningen zijn geld en goederen aangetroffen welke mogelijk in verband met plofkraken kunnen worden gebracht.
Groepering steeds meer in beeld
In het onderzoek naar deze professioneel opererende groep plofkrakers is intensief samengewerkt tussen de Nederlandse politie, het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en de Duitse politie onder verantwoordelijkheid van de Staatsanwalt in Aken. Door intensief speurwerk door rechercheurs in beide landen werd de groepering steeds meer in beeld gebracht, waarbij tijdens het onderzoek informatie binnen kwam dat er een nieuwe plofkraak op handen was.

Met de aanhouding hopen de autoriteiten een slag gemaakt te hebben in de aanpak van plofkraken. Deze plofkraken zijn overigens steeds minder succesvol. Verdachten stuiten steeds vaker op de veiligheidsmaatregelen die op de geldautomaten worden toegepast. Daarnaast verloopt de grensoverschrijdende samenwerking tussen politie en justitie steeds beter.