Midden-Nederland - Pas op voor WhatsApp fraude

28 januari 2019 09:01
Bron: Politie.nl

“Oeps, ik heb je per ongeluk een berichtje gestuurd. Wil je mij de code doorsturen?” Ontdek hoe internetcriminelen uw vrienden geld afhandig proberen te maken nadat u nietsvermoedend de code van uw WhatsApp account aan de crimineel hebt verstrekt. En wat u hiertegen kunt doen!

Hoe werkt deze vorm van WhatsApp fraude?

Gebruikers van WhatsApp kunnen een sms bericht krijgen met een zescijferige code. 
Kort voor of na dit bericht wordt het slachtoffer benaderd, telefonisch of via WhatsApp. 
Deze persoon knoopt een luchtig praatje aan, bijvoorbeeld over een advertentie op een bekende handelswebsite (“Heeft u dat antieke kastje nog te koop? Ik heb wel interesse!”). 
Daarna krijgt het slachtoffer een berichtje dat hij of zij per ongeluk een code heeft ontvangen. “De code was eigenlijk voor mijn man bedoeld. Zou u ‘m even willen doorsturen?” 
Met deze code nemen de internetcriminelen WhatsApp van het slachtoffer over. 
De internetcriminelen doen alsof ze het slachtoffer zijn en sturen berichtjes naar de contacten van het slachtoffer met de strekking om geld over te maken omdat het slachtoffer in de problemen zou zitten. 

Dit moet je doen:

Geef nooit een code via WhatsApp door aan iemand anders. 
Verifieer altijd aan wie u geld overmaakt. Krijgt u een WhatsAppberichtje om een vriend of familielid te helpen? Spreek dit contact dan altijd persoonlijk en spreek ook echt met deze persoon.  
Reageer niet op whatsApp, sms of mailberichten, deze zijn vals.
Maak nooit zomaar geld over (gaat vaak om grote bedragen boven de € 1000,-). 

In Radar vertelt Wouter hoe hij slachtoffer werd van deze vorm van cybercriminaliteit. 

Aangifte cybercrime

Bent u slachtoffer van cybercrime? U kunt aangifte doen via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg voor u cybercrime gaat melden bij de politie dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of breng deze mee. Bekijk meer cybertips.

Tips om cybercrime te voorkomen

U kunt maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken. Bekijk wat u kunt doen om uw apparaten te beschermen op veiliginternetten.nl.