Den Haag - Straffen voor verkoop gestolen telefoons in Bulgarije

2 april 2019 15:47
Bron: Politie.nl

Een onderzoek naar heling, witwassen en zakkenrollerij door twee Bulgaren en drie vrouwelijke familieleden leidde tot de oplossing van ruim 260 smartphonediefstallen. Ze verkochten de telefoons in een winkel in Bulgarije met de opvallende naam “Occasion Den Haag”. Vandaag zijn vier van hen veroordeeld tot celstraffen.

Zeven slachtoffers uit verschillende steden in Nederland deden in 2017 aangifte nadat zakkenrollers er met hun smartphone vandoor waren gegaan. Volgens de app “find my iPhone” lag hun telefoon ergens op een adres in de Haagse Schilderswijk. In alle gevallen bleek dit om hetzelfde adres te gaan.
De recherche startte een onderzoek naar de bewoners van dit adres. Hier bleken meerdere mensen te komen die bij de politie bekend waren, onder meer als zakkenrollers. De hoofdbewoner, een 45-jarige Bulgaarse man, had in Nederland geen geregistreerd inkomen. Wel rekende hij een groot deel van de prijs van een dure auto cash af.
Signalen uit de buurt
De wijkagent kreeg signalen uit de buurt dat de hoofdbewoner bekend stond als een man met aanzien die, ondanks dat hij niet werkte, veel dure spullen bezat. Ook zagen buurtbewoners regelmatig dure auto’s bij de man voor de deur staan. ‘Met een onderzoek als dit konden we de wijkbewoners laten zien dat misdaad niet loont en dat wij als politie iets doen met de signalen die wij vanuit de buurt krijgen. Melden helpt dus’, aldus de wijkagent.
Drie jaar cel en 50.200 euro terugbetalen
Toen de wijkagent in juli 2017 zag dat de man en zijn vrouw een auto inlaadden, kennelijk om op vakantie te gaan, hield de politie het tweetal aan. In de woning nam de politie ook een aanzienlijk cash bedrag, verschillende gestolen dure smartphones en laptops in beslag. Uit onderzoek bleek dat honderden verschillende iPhones aan deze laptops hadden gehangen. Dit was om ze te ontgrendelen en naar de fabrieksinstellingen terug te zetten zodat ze in de verkoop konden. Ten minste 260 toestellen bleken als gestolen geregistreerd te staan. Deze man en zijn vrouw kregen vandaag respectievelijk drie jaar en één maand celstraf. De man moet bovendien 50.200 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel terugbetalen.
Meer aanhoudingen
Op vrijdag 9 februari vorig jaar hield de politie opnieuw twee verdachten in deze zaak aan: een 48-jarige Bulgaarse man en zijn 49-jarige ex-vrouw. Deze worden verdacht van, onder meer, meerdere incidenten van zakkenrollerij en heling. Zij zijn vandaag veroordeeld tot respectievelijk vijftien maanden en honderdvier dagen celstraf. Bij een daaropvolgende doorzoeking in enkele panden trof de politie wederom gestolen telefoons, sieraden en geld aan. Ook hun schoondochter werd aangehouden voor zakkenrollen. Zij werd vandaag vrijgesproken.
Netwerk
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten ook gestolen telefoons naar Bulgarije brachten en daar in een winkel in de stad Ruse verkochten. Deze telefoonwinkel had de opmerkelijke naam “Occasion Den Haag”. Onder andere uit chatgesprekken werd steeds duidelijker dat het om een netwerk ging dat in Nederland actief was met smartphones stelen om deze vervolgens te verkopen in Bulgarije.
Doorzoekingen in Bulgarije
Via een rechtshulpverzoek vanuit Nederland deed de Bulgaarse politie in Ruse diverse doorzoekingen in drie woningen en de telefoonwinkel. Rechercheurs uit Den Haag reisden af naar Bulgarije om daar bijstand te verlenen. Bij de doorzoekingen werden onder andere sieraden, horloges, geld en gestolen telefoons in beslag genomen.