Westelijke Mijnstreek - Doorzoekingen op meerdere locaties tijdens integrale actiedag gestart

20 november 2018 07:56
Bron: Politie.nl

Integrale actiedag met bijna 200 medewerkers van het Openbaar Ministerie Limburg, agenten van de politie Limburg, de belastingdienst, het Ministerie van Defensie en het Team ondermijning Limburg gestart.

Het onderzoek richt zich op de grootschalige handel in benodigdheden voor de hennepteelt waaronder hennepstekken. Er worden 19 woningen en 7 loodsen doorzocht voornamelijk in de Westelijke Mijnstreek. Er zijn op dit moment 7 verdachten aangehouden bij de actie.
Aanpak ondermijning
Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. Zo ondergraven zij onze rechtsstaat.

De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger.
Bovenwereld
Om georganiseerde hennepteelt mogelijk te maken beschikken criminelen over een uitgebreid netwerk van faciliterende derden in de bovenwereld. Een constante focus van de politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en gemeente Sittard-Geleen op deze facilitators werkt zeer verstorend voor de georganiseerde hennepteelt.
Veel gestelde vragen
Van het publiek en de media krijgt de politie veel vragen over deze integrale actie, daarom is er een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden op een aparte pagina aangemaakt.