Onderzoek naar illegale handel in vuurwerk in Sint Willebrord

22 juni 2021 10:51
Bron: Politie.nl

Rechercheurs van Team Milieu zijn op dinsdag 22 juni binnengevallen bij een woning in Sint Willebrord. Daarbij is de 24-jarige bewoner aangehouden. Hij wordt verdacht van de handel in illegaal vuurwerk.

Agenten van de Ondersteuningsgroep vielen ’s ochtends vroeg het pand binnen. De bewoner werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Rechercheurs hebben de woning van de man doorzocht. Daarbij werd onder andere een speurhond ingezet. Agenten vonden in het pand datadragers, luxegoederen en een kleine hoeveelheid zwaar illegaal vuurwerk. Deze zijn in beslag genomen.

Onderzoek

Eind 2020 is er een onderzoek gestart tegen deze verdachte. Daar zijn tien rechercheurs bij betrokken. De verdachte was op social media zeer actief om zijn handelswaar aan de man te brengen. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat deze handelaar ook anderen voor zich liet werken en op verschillende locaties in Nederland illegaal vuurwerk opsloeg. De handel ging gepaard met grote sommen geld.

'Die jongens denken allen maar aan gemakkelijk geld verdienen en niet aan de gevaren die deze handel met zich meebrengt. Stel je voor dat het bijvoorbeeld misgaat in een opslag die in een kelderbox onder een flat zit, dan zijn de gevolgen niet te overzien', aldus een van de rechercheurs van Team Milieu.

Vuurwerk

Jaarlijks worden vanuit het buitenland grote hoeveelheden zwaar illegaal vuurwerk Nederland binnengebracht. Dat illegale vuurwerk moet ook ergens worden opgeslagen. De politie ziet dat dat met grote regelmaat midden in woonwijken gebeurd. Dat kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Het vuurwerk wordt ook steeds vaker tegen hulpverleners gebruikt.