Waddinxveen - Verdachte van wapenhandel aangehouden

29 mei 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Zware, vaak automatische, vuurwapens worden niet langer alleen gebruikt voor liquidaties binnen de georganiseerde criminaliteit. De afgelopen jaren werd zwaar wapentuig ook ingezet bij overvallen en plofkraken. “Een zorgwekkende ontwikkeling voor burgers én politiemensen,’ zegt Wim Hoek van de regionale aanpak van excessief geweld. “Zodra we door een tip zicht krijgen op een wapen, dan stappen we ook meteen door. Elk wapen van de straat, is er tenslotte 1.” Deze week haalde de Rotterdamse politie o.a. 7 vuurwapens uit een woning in Waddinxveen. De wapenhandelaar zit vast.

Onderzoek naar illegale wapenhandel maakt onderdeel uit van de Rotterdamse aanpak van excessief geweld. “Daarbij gaat het niet alleen om het van straat halen van wapens,” zegt de Rotterdamse districtschef Wim Hoek. “We investeren ook in het vergaren van informatie over wapenstromen. We zien wapenhandelaren als essentiële dienstverleners voor de georganiseerde misdaad. Het is belangrijk om hen aan te pakken.” 
Om deze ‘facilitators’ te vinden, onderzoeken o.a. medewerkers van de Intelligence afdeling hun online bronnen om te kijken waar de handel allemaal plaats vindt. Recent vonden zij een advertentie waarbij vuurwapens werden aangeboden. Dit was aanleiding voor de recherche in Rotterdam-Zuid om een groter onderzoek in te stellen.

Arrestatie
Onderzoek naar online gegevens leidde naar een man in Waddinxveen. Vorige week vond de politie in zijn woning 6 vuurwapens, 2 luchtdrukwapens en imitatiewapen. Maar ook een vervalst politielegitimatiebewijs, een zwaar vest, politiekoppel en munitie.  De 35-jarige man werd aangehouden en is vrijdag voorgeleid. Hij is voor 14 dagen in bewaring gesteld. Of de man daadwerkelijk handelde in wapens wordt nog onderzocht.