Utrecht - Gezocht - Verdachten van brandstichting auto in beeld

1 juni 2018 06:00
Bron: Politie.nl

De stad Utrecht heeft sinds december 2017 te maken met een reeks autobranden. Vooral de wijken Overvecht, Hoograven en Kanaleneiland zijn in de laatste maanden auto's in vlammen opgegaan. Voor het eerst geeft de recherche beelden vrij waarop verdachten van één van de vele brandstichtingen te zien zijn. De politie zoekt deze nog onbekende personen. Vaak helpt dan een tip. Door informatie met ons te delen, werkt u met ons samen aan een veiliger Nederland. Dáár is de politie voor, altijd!

Bekijk het filmpje van ons YouTube-kanaal. Het is een fragment van deze zaak uit de aflevering van RTV Utrecht tv-programma Bureau Hengeveld van 30 mei 2018.

Oud-Wulvenplantsoen

Op 26 december, Tweede Kerstdag, gaat aan het Oud-Wulvenplantsoen een Citroën Berlingo in vlammen op. Op beelden is te zien dat iets na 22.30 uur vier jongens naar de bestelauto lopen. Ze proberen de auto in brand te steken, maar dat mislukt. Enkele minuten later lukt het hen alsnog, waarna de vier weer verdwijnen. 

Daders

In totaal gaat het om vier jongens. Drie van hen zijn lopend, één is op de fiets. De mogelijkheid bestaat dat de jongens uit de omgeving van het Oud-Wulvenplantsoen komen. De jongens zijn mogelijk minderjarig, daarom zijn hun gezichten op de beelden onherkenbaar gemaakt. Mogelijk herkennen de jongens zichzelf, of worden ze door iemand anders herkend. Mocht dat niet gebeuren dan worden hun gezichten op korte termijn herkenbaar getoond.

Getuigen

Tijdens de eerste poging om brand te stichten, staat iets verderop een blauwe Fiat Punto geparkeerd. Hierin zitten tenminste twee personen. De politie wil hen graag spreken omdat zij mogelijk belangrijke informatie hebben over de daders. 

Detmoldstraat

Een dag later, woensdag 27 december moet de brandweer uitrukken voor een autobrand. Toen aan de Detmoldstraat, ook in de wijk Hoograven. Rond 21.30 uur staat de auto van één van de bewoners van een seniorencomplex in brand.

Verdachten

Tien minuten vóór de brand ziet een agent dat een groep van drie jongens zich verdacht ophoudt op de Wickenburglaan. Hij volgt ze op een afstandje. Op de Detmoldstraat ziet hij ze bij de bewuste auto staan. Eén van de jongens bukt en vervolgens vliegt de auto in brand. Waarschijnlijk doordat er een molotovcocktail naar binnen is gegooid.

Vlucht

Na de brandstichting rennen de jongens weg. Ze gaan de Rijnhuizenlaan in en dan meteen de Huize de Geerlinglaan in. De agent gaat achter ze aan en ziet dat ze zich opsplitsen. Hij volgt één van hen. Op de Scherpenburglaan raakt hij de jongen helaas kwijt.

Speurhond

Tijdens de achtervolging door de agent zet de politie ook een speurhond in. De politiehond vindt een donkere muts en een paar handschoenen die flink naar benzine ruiken. Die zijn hoogstwaarschijnlijk van één van de verdachten.

Signalement van de verdachten

jongens / jonemannen
lichtgetinte huidskleur
leeftijd tussen de 15 en 20 jaar
droegen donkere kleding
één had een donkere muts op
één droeg een grijze jas en een petje.

Beloning

Voor de tip die leidt naar de aanhouding en veroordeling van de dader of daders van de Utrechtse autobranden ligt een beloning van 20.000 euro klaar. 
Heeft u een idee wie de autobranden aan het Oud-Wulvenplantsoen en aan de Detmoldstraat hebben aangestoken?Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem. 
2017388547
Tue Dec 26 00:00:00 CET 2017
Utrecht

gezocht

Noord-Brabant Maarheeze

Aanhouding Brand
  • 23d9e59e126246105f34b8b31f133654