Regio Den Haag - Anoniem melden werkt!

14 februari 2018 05:01
Bron: Politie.nl

Dat anoniem melden werkt, blijkt uit het indrukwekkende aantal loopbanden, crosstrainers, gewichten en andere sportattributen die de politie in januari 2017 uit een sportschool in Den Haag haalde. Het onderzoek naar grootschalige anabolenhandel en witwaspraktijken startte na tips via Meld Misdaad Anoniem.

Een maand eerder nam de recherche van District Den Haag Zuid in hetzelfde onderzoek al tweemiljoen potentieverhogende pillen, honderdduizend doosjes verboden middelen, kostbare auto’s, sierraden en 70.000 euro cash in beslag. Er werden zeven verdachten aangehouden. Ze moeten zich naar verwachting in april voor de rechter verantwoorden.
Zichtbare signalen
De anonieme tips via 0800-7000 brachten de zaak aan het rollen. ‘De signalen zijn vaak zichtbaar voor wie ze wil zien’, zegt een rechercheur in dit onderzoek. ‘Gelukkig zijn er ook in deze zaak mensen die zich bij de politie hebben gemeld. Door de tips konden we een onderzoek starten.’
Bijna 1400 meldingen in 2017
Via Meld Misdaad Anoniem kwamen bij de Politie Den Haag het afgelopen jaar 1358 meldingen binnen. Over softdrugs (512) en harddrugs (329) kwamen de meeste meldingen binnen. In onder meer Leiden, Pijnacker, Leiderdorp en Zoetermeer werden na tips via M hennepkwekerijen opgerold waarbij bijna 14.000 hennepplanten werden aangetroffen. De planten zijn vernietigd. Ook over mishandeling (63), illegale prostitutie (34) en moord- en doodslag (30) werd bij M melding gedaan.
Nieuwe campagne
Recent startte M. een campagne om het melden over daders van gewelddadige criminaliteit zoals overvallen en inbraken te stimuleren. De campagne richt zich op jonge meiden en speelt in op melddilemma’s van meiden. Uit een enquête bleek dat meiden tussen de 14 en 22 jaar vaak weten wie zich met deze criminaliteit bezighoudt. 70% van de meisjes geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat een misdaad gemeld wordt. De meesten melden dit dan liever niet bij de politie, maar bij M. waar ze anoniem kunnen blijven.